Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πως λειτουργεί ένας Laser Εκτυπωτής

Laser Εκτυπωτής

Αρχικά να σας πω ότι οι laser εκτυπωτές λειτουργούν παρόμοια με τα φωτοτυπικά απλά φυσικά ψηφιοποιούν τα δεδομένα σε σχέση με τα φωτοτυπικά. Τα χρησιμοποιούμε χρόνια όμως άραγε πως λειτουργούν στην πραγματικότητα; Θα δείτε ότι ο Laser Εκτυπωτής είναι από τις πιο έξυπνες συσκευές.

Κάποια στιγμή το 1969 δημιουργήθηκε η ανάγκη να έχουμε γρήγορους και ποιοτικούς εκτυπωτές για κάθε επιχειρήση. Έτσι ο Gary Starkweather  στην XEROX με την ομάδα του το κατάφερε πολύ σύντομα.

Η διαδικασία της εκτύπωσης αποτελείται από διάφορα βήματα:

  1. Φόρτιση
  2. Έκθεση
  3. Ανάπτυξη
  4. Μεταφορά
  5. Καθαρισμός

Οι βασικές λειτουργίες του εκτυπωτή βασίζονται σε απλές αρχές του ηλεκτρισμού και της οπτικής, κάτι που στο τέλος θα πεις να μια πολύ έξυπνη εφεύρεση.

Ας αναλύσουμε με απλά λόγια το παρακάτω σχήμα ενός laser εκτυπωτή και σίγουρα θα το καταλάβουμε.

laser εκτυπωτής

Πιο Αναλυτικά

Αρχικά ανοίγοντας τον εκτυπωτή φορτίζεται το λεγόμενο Drum – Τύμπανο. Ένας κυλινδρικός μηχανισμός από ειδικό υλικό. Όταν λέμε φορτίζεται απλά σημαίνει ότι στην επιφάνεια του συγκεντρώνονται ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια.

Μιας και μιλάμε για ψηφιακές πληροφορίες το laser πέφτοντας πάνω σε ένα πρίσμα δημιουργεί πάνω στο τύμπανο το ακριβές είδωλο με αντίθετα φορτισμένα σωματίδια.

Όσο το τύμπανο αρχίζει να περιστρέφεται, το τόνερ αρχίζει και κολάει πάνω του. Όχι με κάποιο μαγικό τρόπο αλλά επειδή έλκεται από τα ηλεκτρισμένα σωματίδια του τυμπάνου

Σε αυτό το σημείο το χαρτί τραβιέται και περνάει πάνω από το τύμπανο. Εκεί ήδη υπάρχει το τονερ, και σαν σφραγίδα μεταφέρεται πάνω στο χαρτί.

Όμως τίποτα δεν τέλειωσε ακόμα, το χαρτί πλέον με το τόνερ επάνω του περνάει μέσα από μια ειδική συσκευή που λέγεται fuser και η οποία ψήνει το τόνερ πάνω στο χαρτί έτσι μένει για πάντα πάνω του, ακόμα και αν πάμε να το τρίψουμε με το χέρι.

Επίσης παράλληλα όσο γίνονται τα παραπάνω το τύμπανο αυτοκαθαρίζεται και από τον ηλεκτρισμό και από τυχόν τονερ.

Έτσι λοιπόν λειτουργεί με απλά λόγια ένας laser εκτυπωτής. Όταν λοιπόν το toner δεν είναι γνήσιο τότε το πιο πιθανό είναι να μην κολλάει σωστά πάνω στο τύμπανο οπότε γι αυτό και δεν έχουμε τις καλύτερες εκτυπώσεις.

 

ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ!

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε με τις τελευταίες ειδήσεις και προσφορές μας

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Αφήστε μια απάντηση