Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πως να επιλεξω τον καλυτερο σκληρο δισκο

Tα δεδομένα μας στη σημερινή εποχή απαιτούν μεγάλους χώρους αποθήκευσης ανα τακτά χρονικά διαστήματα. Το πως να επιλεξω τον καλυτερο σκληρο δισκο καποιες φορές δεν είναι ότι το πιο εύκολο μιας και στα μάτια μας όλοι μοιάζουν ίδιοι και δεν καταλαβαίνουμε τις διαφορές τους.

Επίσης, αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να αναβαθμίσουμε τον σκληρο δισκο μας ή επειδή θα γεμίσει ή εξαιτίας κάποιου σφάλματος. Οπότε πρέπει να έχουμε τουλάχιστον έναν επιπλέον ξεχωριστό δισκο στο σύστημα μας για backup. Παλιά θα φάνταζε πολυτέλεια, τώρα ένας σκληρός δίσκος γρήγορος και ποιοτικός είναι αναγκαίος.

Όμως ποιον να πάρω όταν όλες οι χωρητικότητες είναι ίδιες. Σε αυτό το μικρό άρθρο θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω να φτάσετε στο τελικό σας συμπέρασμα με όσο πιο απλά λόγια.

Crucial SSD 480 GB BX500

Να πάρω HDD ή SDD τελικά;

Για να πω την αλήθεια αυτό είναι λίγο σχετικό. Κάπου χάνουμε κάπου κερδίζουμε. Δεν σημαίνει ότι επειδή οι SSD δισκοι ειναι πιο γρήγοροι πρέπει να τον αποκτήσουμε.

Οι SSD είναι πιο γρήγοροι πολύ πιο γρήγοροι

Οι SSD είναι όμως πιο ακριβοί σε σχέση με τα GB τους

Αν θέλουμε δίσκο για backup τότε ένας HDD είναι καλύτερη ιδέα

Θεωρητικά ένας HDD αντέχει περισσότερο στο χρόνο

Κόστος ανά χωρητικότητα ενός δισκου

Όπως είπα και πιο πάνω όλοι στην αρχή μας φαίνονται ίδιοι. Αν όμως κάνουμε αρχικά το πιο απλό να διαιρέσουμε το κοστος με τη χωρητικότητα θα βρούμε το κόστος ανα GB. Αυτό δεν το κάνουμε επειδή δεν θέλουμε να πληρώσουμε παραπάνω αλλά αν αξίζει να το αποκτήσουμε.

Έτσι αν μιλάμε για έναν δίσκο σαν τον WD10EZEX που είναι στο 1ΤΒ και στις 7200rpm (στροφές) τότε θα βλέπάμε ότι το κοστος του ανα GB είναι στα 0,029€ / GB

Ενώ αν πρόκειται για τον Crucial MX500 SSD 1.0TB το κόστος εκτοξεύεται στα 0.09€ / GB

Λεπτομέρειες που πρέπει να κοιτάξουμε

Η χωρητικότητα στην εποχή μας είναι κάτι πολύ σημαντικός παράγοντας. Αν έχουμε να κάνουμε με πολλές φωτογραφίες και βίντεο τότε είναι αναπόφευκτο να στοχεύσουμε σε δίσκους με 2TB τουλάχιστον. Βέβαια τα TB δεν είναι ατελείωτα. Οι κλασσικοί σκληροί δίσκοι μπορούν και φτάνουν και πάνω από 15TB. Ενω οι SSD έχουν ένα χαμηλότερο όριο.

Στους HDD η ταχύτητα αντιπροσωπεύεται από τις στροφές ανα λεπτό θα το δούμε ως (rpm) και το πόσα δεδομένα θα μπορούσε να μεταφέρει. Οι δίσκοι λοιπόν με 7200rpm είναι πιο γρήγοροι από τους 5400. Ακόμα όμως και να συνδέσουμε έναν σκληρο με SATA 3 δεν πρόκειται να φτάσει την ιδανική ταχύτητα ενος SATA.

Στους SSD η ταχύτητα χωρίζεται σε εκείνη της ανάγνωσης δεδομένων και εγγραφής. Η απόκλιση βέβαια σε αυτούς τους δίσκους είναι μικρότερη σε σχέση με τους κλασικούς hdd.

WD20EZRZ 2tb

Ένας παράγοντας που συνήθως βλέπουμε στα χαρακτηριστικά των δίσκων είναι η λεγόμενη Cache. Παίζει το ρόλο της ενδιάμεσης μνήμης το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα για δεδομένα που ζητούνται πιο συχνά να μεταφέρονται γρηγορότερα.

Πως μπορούμε να καταλάβουμε αν ο δισκος που μόλις προμηθευτήκαμε ή που μόλις αποφασίσαμε ότι θέλουμε θα αντέξει θεωρητικά περισσότερο; Από μια παράμετρο που λέγεται MTBF (Mean Time Between Failure) είναι ένα στατιστικό μέγεθος το οποίο μας λέει ότι μετά από τόσες ώρες συνεχόμενης λειτουργίας η λειτουργια δεν είναι εγγυημένη.

Σύνδεση των SSD και HDD με τον υπολογιστή

Σχετικά με τους τρόπους σύνδεσης των σκληρών δίσκων και εδώ θα δείτε μεγάλη ποικιλία. Θα βρούμε δίσκους SATA, δίσκους SSD Μ.2, NVme. Τι είναι όλα αυτα; ο τρόπος σύνδεσης του δίσκου με τη μητρική κάρτα.

Η συνδεση με NVme είναι σχετική με τους SSD και με απλά λόγια δημιουργεί μια πιο άμεση σύνδεση με τη μητρική ώστε να μην έχει απώλειες στην ταχύτητα. Ενώ ένας κανονικός SSD μέσω SATA θα αναγκαστεί να περιοριστεί σε ταχύτητα.

diskos CT250P5SSD8

Εδω τώρα υπάρχει ένα θέμα. Το Μ.2 δεν έχει να κάνει με την ταχύτητα αλλά με τις διαστάσεις του SSD. Αν είναι σε μορφή κάρτας και τι μεγέθους. Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί. Η διαφορά ενός NVme είναι τεράστια σε σχέση με ένα SATA 3 της εποχής μας. Ενώ ένας γρήγορος απλός δίσκος στις 7200rpm μεταφέρει περίπου 100MB/s και ενώ ένας SSD 540/560 MB/s ένας SSD NVme θα μπορούσε να είναι πάνω από 3500MB/s

Ποιοι ειναι οι καλυτεροι δισκοι για το 2021

Αν πάρουμε υπόψη μας όλες τις παραπάνω παραμέτρους στο πως να επιλεξω τον καλυτερο σκληρο δισκο τότε θα έλεγα ότι οι καλύτεροι δίσκοι προς το παρόν το 2021 είναι οι παρακάτω:

  • Samsung 980 Pro SSD 1.0TB M.2 NVMe
  • Western Digital Black SN850 SSD 1TB M.2 NVMe

Κι αυτό γιατί δεν είναι τόσο απρόσιτοι στην τιμή με ανάγνωση δεδομένων 7000MB/s και εγγραφή 5000MB/s και 5300MB/s αντίστοιχα

Συνοψίζοντας

Οι σκληροί δίσκοι περιέχουν τα πάντα. Τις φωτογραφίες μας τα video μας τα προγράμματα μας. Για να επιλεξω τον καλυτερο σκληρο δισκο πρεπει να ξέρω για ποιό λογο τον χρειάζομαι. Όλοι οι δίσκοι θέλουν τη συντήρηση τους. δεν μπορουμε να περιμένουμε να έχουμε μέγιστη απόδοση από πολύ παλιούς δίσκους. Το σε ποιον δισκο θα καταλήξω έχει να κάνει επίσης και με πόσα χρήματα θα ήθελα να διαθεσω.

🕶 Χαλαρώστε και παίξτε ένα Κουιζ

Καθίστε χαλαρά εγγραφείτε και παίξτε ένα κουίζ για τις Ελληνικές ταινίες.

Αφήστε μια απάντηση