Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τα ψεύτικα είδωλα του διαδικτύου

Τι σημαίνει άραγε η φράση είσαι είδωλο. Όπως λένε τα λεξικά είναι ένα ομοίωμα, ένα άγαλμα μιας θεότητας ή ένα αντικείμενο λατρείας. Ο μοντέρνος βέβαια όρος είναι ο “influencer“. Αυτός ο χρήστης που με την άποψη του καθορίζει την τάση της μόδας του κοινωνικού γίγνεσθαι. Αλλά μήπως πρέπει να σκεφτείς πόσο κακό τελικά σου κάνουν τα ψεύτικα είδωλα του διαδικτύου;

Είναι στη φύση μας;

Δεν ξέρω αν είναι στη φύση του ανθρώπου. Να αναζητά είδωλα Influencer και σε τι χρησιμεύει ακριβώς το να έχεις είδωλο κάποιον μέσα από το διαδίκτυο. Πιστεύω δεν χρησιμεύει πουθενά. Μιας και όλοι οι χρήστες στο διαδίκτυο, είναι χρήστες άρα και θεωρητικά μπορούν να γίνουν influencers.

Βέβαια, ξεκίνησε από το youtube και σιγά σιγά σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό το φαινόμενο. Εξαπλώθηκε γιατί οι μεγάλες εταιρίες άρχισαν να πληρώνουν τους influencers για να διαφημίζουν τα προϊόντα τους. Για σκεφτείτε να μην τους πλήρωναν. Θα ασχολούνταν ποτέ με ακολούθους; Μάλλον όχι.

Ποιο είναι το κίνητρο

Έτσι όλοι έχουν ένα παραπάνω θεωρητικό κίνητρο να προσπαθήσουν να γίνουν και εκείνοι influencer. Υπάρχουν χρήστες, άνθρωποι καθημερινοί που ψάχνουν εναγωνίως. Να βρουν εκείνο το θέμα που θα τους κάνει να αποκτήσουν ακολούθους followers.

Έτσι θα τους κατατάξει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης σε influencer και θα κερδίσουν χρήματα. Δεν είναι τόσο απλό όπως πιστεύουν όλοι. Ο μόνος γρήγορος αλλά και άσχημος τρόπος να γίνει αυτό είναι όταν κάνεις κάτι extreme ώστε να συζητηθεί και να γίνει viral.

O κόσμος πάντως δεν φτιάχτηκε για τα follow και τα unfollow. Πολλές φορές δεν είναι παιχνίδι όταν προσβάλεις κάποιον και μετά δήθεν ζητάς συγνώμη για να έχεις την απόλυτη αποδοχή.

Μπες στον μηνιαίο μας διαγωνισμό για μια δώρο επιταγή των 50€

Κι έτσι υπάρχουν χρήστες που κρέμονται από το τι θα κάνει ο οποιοσδήποτε influencer είδωλο. Δημιουργείται μια ανεπανάληπτη πόρωση που σε κάνει να ακολουθείς παντού το είδωλο σου. Ξεχνώντας το πιο ουσιώδες. Δεν τον ενδιαφέρεις εσύ ο ακόλουθος του ως προσωπικότητα άνθρωπος αλλά εσύ που θα του φέρεις χρήματα στο πορτοφόλι του. Με άλλα λόγια είσαι κορόιδο τόσο απλά.

Σου δημιουργείται κάποιες στιγμές μια ψεύτικη εικόνα ότι ενδιαφέρεται και σε λατρεύει ενώ ξεχνάς ότι είναι και αυτός ένας άνθρωπος. Που εκμεταλλεύεται τα ενδιαφέροντα και τις συνήθειες σου. Αυτά λοιπόν τα είδωλα ή αλλιώς influencer δεν είναι τίποτα άλλο από κοινωνικές φούσκες εκμετάλλευσης των ανθρώπινων αναγκών. Όλοι εκείνοι από τα reality τη μόδα και τα τηλεπαιχνίδια δεν έχουν να μας προσφέρουν κάτι για να γίνουμε καλύτεροι.

Επιπλέον, εκτός από την δυναμική των social media πρέπει να αναλογιστούμε και κάτι διαφορετικό. Την ασφάλεια μας στον διαδίκτυο που μόνο ένα antivirus σαν το Kaspersky μπορεί να μας την προσφέρει.

Ποια είναι αληθινά είδωλα

Αν πραγματικά αναζητάμε ένα είδωλο που θα μας κάνει ουσιαστικά και καλύτερο άνθρωπο υπάρχουν πάρα πολλά που δεν έχουν καν προφίλ στο instagram. Μεγάλοι αθλητές με το πάθος τους την επιμονή τους καταφέρνουν τα πάντα. Για παράδειγμα Νίκος Γκάλης, Σοφία Μπεκατώρου, Γιάννης Αντεντοκούμπο. Μεγάλοι επιστήμονες, που με την αυταπάρνηση τους ανακάλυψαν χιλιάδες καινούρια πράγματα. Πολιτικοί που με τη στάση τους πήγαν την Ελλάδα παρακάτω πχ η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Φυσικά η λίστα δεν τελειώνει εδώ..

Συνοψίζοντας

Πρέπει τα ψεύτικα είδωλα του διαδικτύου να μάθουμε να τα βάζουμε στην άκρη. Να καταλάβουμε ότι δεν θα μας προσφέρουν τίποτα απολύτως. Αν συμφωνείς με μια άποψη τους να κάτσεις λίγο να σκεφτείς το γιατί και το πως. Να μην καταπίνεις αμάσητη την πληροφορία ή την άποψη τους.

20% ΕΚΠΤΩΣΗ
ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η/Υ
🎁

Εγγραφείτε για να λάβετε την αποκλειστική έκπτωση και ενημερωθείτε για τα πιο πρόσφατα προϊόντα και προσφορές μας!

Αφήστε μια απάντηση