Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πως λειτουργούν οι 3D printers

Μέσα από την διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης με τους 3D printers δημιουργούμε τριών διαστάσεων φυσικά αντικείμενα. Σε αυτό το μικρό άρθρο θα δούμε με απλά λόγια πως λειτουργούν οι 3D printers.

Με την 3D εκτύπωση, φτιάχνουμε ένα τρισδιάστατο ψηφιακό σχέδιο στο κατάλληλο λογισμικό. Κατόπιν, οι στρώσεις του υλικού έχουν σαν αποτέλεσμα το αντικείμενο. Οι χρήσεις από μια 3D εκτύπωση είναι πολλές και από διάφορους όπως επιστήμονες, ερευνητές και απλούς χρήστες.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Υπάρχουν διαφορετικές τακτικές εκτύπωσης στους 3D printers. Η πιο συχνή μέθοδος είναι γνωστή ως FFF (Fused Filament Fabrication). Με αυτή τη μέθοδο το λιωμένο υλικό στρώνεται μέσα από ένα στόμιο σε στρώσεις.

Επιπρόσθετα υπάρχει το multi-jet modeling. Μοιάζει με έναν inkjet εκτυπωτή. Ψεκάζει ένα έγχρωμο κολώδες υλικό σε στρώσεις από σκόνη όπου το αντικείμενο σχηματίζεται.

Ο συγκεκριμένος τρόπος θεωρείται και από τους πιο γρήγορους. Όπως επίσης μια από τις λίγες μεθόδους που υποστηρίζουν πολύχρωμη εκτύπωση.

Τα βήματα που απαιτούνται ώστε ένας 3D εκτυπωτής να εκτυπώσει είναι σε γενικές γραμμές τα παρακάτω.

  1. Δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου μέσα από το κατάλληλο λογισμικό.
  2. Μετατροπή του μοντέλου σε αρχείο STL.
  3. Ρύθμιση των παραμέτρων της εκτύπωσης όπως το μέγεθος.
  4. Τροφοδοσία του υλικού εκτύπωσης στον εκτυπωτή.
  5. Εκκίνηση της εκτύπωσης και αναμονή.
  6. Καθαρισμός του αντικειμένου

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

Σχεδόν όλοι οι 3D printers υποστηρίζουν αρχεία τύπου STL. Τα αρχεία αυτά τα βρίσκουμε πλεον σχεδόν σε όλα τα λογισμικά CAD. Μερικά από αυτά είναι το AutoCAD, το SketchUp το Blender. Σε περίπτωση που δεν έχουμε το ταλέντο της σχεδίασης υπάρχουν στο διαδίκτυο βάσεις δεδομένων με δεκάδες πρότυπα σε 3D.

Συνοψίζοντας

Πραγματικά να έχουμε έναν εκτυπωτή 3D είναι κάτι μοναδικό. Μπορούμε να εκτυπώνουμε πολλά μικρά αντικείμενα. Όχι μόνο διακοσμητικά. Αλλά και μικρά εξαρτήματα. Σίγουρα οι καλοί 3D printers μπορεί να μην είναι τόσο φθηνοί όμως τα οφέλη είναι περισσότερα. Καλό είναι να γνωρίζουμε τελικά πως λειτουργούν οι 3D printers.

Αφήστε μια απάντηση