Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Σύγκριση Windows 10 Home vs Windows 10 Pro

Τα Windows 10 κυκλοφορούν σε πολλές εκδόσεις. Πολλές φορές όταν αγοράζουμε έναν υπολογιστή παραβλέπουμε αυτήν τη λεπτομέρεια. Μια λεπτομέρεια που παίζει ρόλο και στην τιμή ενός συστήματος. Εδώ λοιπόν θα κάνουμε μια σύγκριση windows 10 home vs windows 10 pro.

Αν και είναι εύκολο να καταλάβεις ότι συνήθως τα home είναι για οικιακούς χρήστες. Σε αντίθεση με τα Windows pro. Ποιες είναι όμως οι ουσιαστικές διαφορές τους.

Όλα ξεκινούν από τις ανάγκες του κάθε χρήστη ώστε να επιλέξει. Αν ως χρήστης πρέπει να έχεις πρόσβαση σε ρυθμίσεις δικτύου τότε τα Windows 10 Pro είναι τα κατάλληλα. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μικρά γραφεία.

Συνοπτικά

Μικρότερο κόστος

Οικιακή χρήση

Εργαλεία διαχείρισης δικτύου

Για μικρές επιχειρήσεις

Σημασία έχει ότι τα Windows 10 Pro προσφέρουν περισσότερα σε σχέση με τα Windows 10 Home. Εξαιτίας αυτού είναι και πιο ακριβά. Δεν υπάρχει κάτι που τα Windows Pro δεν κάνουν σε σχέση με τα Home.
Το μέσο εγκατάστασης είναι το ίδιο για όλα. Με βάση τον κωδικό ενεργοποίησης κατά την εγκατάσταση απλά αλλάζουν. Επιπλέον πρέπει να σκεφτείς αν όντως χρειάζεσαι το κάτι παραπάνω που σου προσφέρουν τα Windows Pro. Ώστε να πληρώσεις και περισσότερα χρήματα.

Επιπλέον Χαρακτηριστικά των Windows 10 Pro

  • Remote desktop.
  • Client Hyper-V.
  • Group policy management.
  • Assigned Access.
  • Dynamic Provisioning.
  • Windows Update for Business.
  • Shared PC configuration.

Η απομακρυσμένη πρόσβαση (remote desktop) στην σημερινή εποχή είναι κάτι αναγκαίο. Το συναντάς μόνο στην έκδοση Pro.

Οι χρήστες εγκαθιστούν τα Windows Pro ώστε να χρησιμοποιούν εικονικά συστήματα μέσω του μηχανισμού Hyper-V. Αν φυσικά θέλει κάποιος την ενσωματωμένη αυτή δυνατότητα. Και όχι ίσως το VMWare ή το VirtualBox που μέσα από εκεί μπορείς να έχεις διαφορετικό λειτουργικό μέσα στο υπάρχον.

Η ανάθεση ρόλων και πολιτικών ασφαλείας λείπουν από τα Windows Home. Το λεγόμενο Group Policy επιτρέπει στους διαχειριστές να καθορίσουν τι ρόλο και δικαιώματα θα έχει ο κάθε χρήστης. Κάτι αναγκαίο σε ένα τοπικό δίκτυο.

Για τους administrators ενός τοπικού δικτύου υπάρχει το Dynamic Provisioning στα Windows 10 Pro. Παλιότερα ο διαχειριστής έπρεπε να ρυθμίσει ένα ένα το κάθε σύστημα με τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Ενώ με το Dynamic Provisioning το προφίλ του κάθε χρήστη μπορεί να ρυθμιστεί έχοντας ένα στικάκι.

Στα Windows 10 Pro υπάρχει επίσης και ο εξής μηχανισμός Shared PC Configuration. Μια διαδικασία να ρυθμίσει ο διαχειριστής προσωρινούς χρήστες χωρίς να καθορίσει πολλές λεπτομέρειες. Κάτι το οποίο τον γλυτώνει από διάφορους μπελάδες.

Τα Windows 10 Pro έχουν έναν επιπλέον μηχανισμό για την ασφάλεια των αρχείων. Αυτό είναι το Bitlocker που κρυπτογραφεί τα δεδομένα. Μπορεί να το κάνει στις μονάδες σκληρών δίσκων ή τα στικάκια. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα λογισμικά για να γίνεται αυτή η διαδικασία. Απλά το bitlocker υπάρχει ήδη.

Συνοψίζοντας

Η σύγκριση λοιπόν windows 10 home vs windows 10 pro είναι σχετική. Αν είσαι σε περιβάλλον τοπικού δικτύου ή όχι. Για οικιακή χρήση δεν είναι απαραίτητο να έχεις Windows 10 Pro. Τα οποία επίσης κοστίζουν και περισσότερο. Δυστυχώς βέβαια αν πας να αγοράσεις ένα φορητό υπολογιστή που σ’αρέσει και έχει Windows 10 Pro δεν μπορείς να τα αντικαταστήσεις για να το πάρεις φθηνότερα.

Αφήστε μια απάντηση