Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι τροφοδοτικο για gaming να επιλεξω

Τα τροφοδοτικα ειναι ενα περιεργο hardware του υπολογιστη μας μιας και η χρησιμοτητα του ειναι φαινομενική. Απλα το χρειαζόμαστε για να παρει ρεύμα ο υπολογιστής; Οχι ακριβως. Είναι ένα κομβικό εξάρτημα που απο αυτό εξαρτάται η απόδοση του υπολογιστή μας. Σε αυτό το μικρό άρθρο με απλά λόγια και χωρίς πολλούς επιστημονικούς όρους θα δούμε τι τροφοδοτικο για gaming να επιλεξω.

Μπορούμε να πούμε είναι σαν την βενζίνη σε ένα αυτοκίνητο αν είναι καλή η όχι κρίνει αν μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή επιτάχυνση. Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει με ένα τροφοδοτικό υπολογιστή. Οπότε αν νομίζεις ότι μπορείς να γλιτώσεις χρήματα βάζοντας ένα απλό τροφοδοτικό πρέπει μάλλον να το ξανασκεφτείς.

Ποιους παράγοντες πρέπει να κοιτάξω στο τροφοδοτικό;

Για απαιτητικά συστήματα όπως είναι τα gaming συστήματα είναι πλεον σχεδόν αυτονόητο ότι θα χρειαστείς ένα τροφοδοτικό με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες σε ρεύμα.

Το τροφοδοτικο μας είναι ένα μηχάνημα που τραβάει το εναλλασόμενο ρεύμα και το κάνει συνεχές για όλες τις συσκευές του συστήματος μας. Αν έχουμε ένα τροφοδοτικό των 800W και με απόδοση 50% τότε για να επιτύχει αυτά τα 800W τραβάει από τον τοίχο μας ισχύ στα 1600W. Δηλαδή 800W / 50% = 1600W . Σαν να δουλεύει ένα ηλεκτρικό σίδερο συνέχεια. Τα υπόλοιπα βέβαια 800W που περισσεύουν εκλύονται ως θερμότητα στο περιβάλλον.

Τα περισσότερα τροφοδοτικά στην εποχη μας είναι λέμε πιστοποιημένα όπως για παράδειγμα 80 Plus. Αυτό σημαίνει ότι είναι κατά 80% αποτελεσματικό σε 50% ή 100% φορτία. Έτσι ένα τροφοδοτικό 500W με σήμανση 80 plus στο 100% της χρήσης του συστήματος θα τραβήξει από τον τοίχο 625W. Αν δουλεύε στο 50% θα τραβούσε από τον τοίχο 312,5W με αποτελεσματικότητα 80 Plus.

Επιπλέον, το 80 Plus σαν πιστοποίηση απόδοσης έρχεται και σε κάποιες υποκατηγορίες απόδοσης και καλής λειτουργίας. Έχουμε δηλαδή

  • 80 Plus Bronze
  • 80 Plus Silver
  • 80 Plus Gold
  • 80 Plus Platinum
  • 80 Plus Titanium

Θα πληρώσω λιγότερα στη ΔΕΗ με μια πιστοποίηση 80 Plus Gold; Ναι και δείτε παρακάτω γιατί..

M.O Iσχύος σε (Watts)Μ.Ο ΑποτελεσματικότηταςΜ.Ο. Εναλλασόμενου (W)
100080%1250
100090%1111,2
Κατανάλωση τροφοδοτικού

Επίσης ένας σημαντικός παράγοντας είναι η έννοια του επίπεδου θορύβου που κάνει ένα τροφοδοτικό. Αν και στην εποχή μας τα εγγυημένης απόδοσης τροφοδοτικά όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω έχουν και πολύ χαμηλό θόρυβο.

Επιπλέον πριν αγοράσουμε το κατάλληλο psu για gaming καλό είναι να δούμε τα καλώδια που υποστηρίζει αν είναι όπως λέμε modular ή όχι. Στα modular εχουμε τα full modular και τα semi modular. Δηλαδή εκείνα που το πόσα και ποια καλώδια εξαρτάται από εμάς είναι τα full modular. Στα semi modular η βασική δεσμίδα καλωδίων είναι σταθερή.

Ποιό όμως είναι το καλύτερο;

Υπάρχουν πολλά τροφοδοτικά και σε διάφορες τιμές φυσικά. Υπάρχουν φθηνα τροφοδοτικα και ακριβα. Όλα όμως είναι σχεδιασμένα ανάλογα για την δουλειά που τα θέλουμε. Άλλα τροφοδοτικα ή αλλιως psu χρησιμοποιούνται για παιχνίδια, άλλα για απλες χρήσεις του υπολογιστή. Το ποιο είναι το καλύτερο τροφοδοτικο είναι λοιπόν σχετικό ανάλογα με τη χρήση. Επιπλέον μην ξεχνάμε ειναι και αυτό μια επένδυση στο χτίσιμο ενος υπολογιστή.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να αναφέρουμε μερικά από τα καλυτερα τροφοδοτικα παρακάτω:

psu corsair rm850x

Είναι ένα από τα Full-Modular τροφοδοτικα. Με σχεδόν αθόρυβη λειτουργία και πιστοποίηση 80 PLUS Gold. Με μήκος 160mm, είναι εξοπλισμένο με έναν σχεδόν αθόρυβο αυτορυθμιζόμενο ανεμιστήρα διαμέτρου 135mm, ο οποίος με την λειτουργία Zero RPM λειτουργεί μόνο όταν είναι απαραίτητο για επιπλέον οικονομία.

Είπαν στο σκρούτζ

Είναι αθόρυβο και έχει 10 χρόνια εγγύηση! Το έστησα σε ένα NZXT H510i Black κουτί και δεν είχα καμία δυσκολία. Έχει αρκετά καλώδια για ότι χρειαστεί κανείς. Έρχεται σε όμορφη συσκευασία με τσαντάκι για τα καλώδια που περισσεύουν κάτι που το βρήκα πολύ χρήσιμο (συνήθως όταν μετά από κάποιο διάστημα κάνω κάποια αλλαγή χάνω πάντα τα καλώδια).

be quiet power 11 1000 watt

Το Power 11 είναι ενα τροφοδοτικο για gaming από την Be Quiet με ισχύ τα 1000W, Είναι από τα πλεον αθορυβα ακόμα κι αν είναι στα 1000W. Κι αυτό είναι full modular για πλήρη ευελιξία.

Είπαν στο Σκρουτζ

Έχει ότι χρειάζεται ο καθε χρήστης κρατάει σταθερη την τάση το οποίο ειναι πολύ σημαντικό καθως το τροφοδοτικό ειναι η καρδιά ενός συστήματος.Δεν ακούγεται καθόλου και έχει ολα τα καλώδια braited χωρίς να υπάρχουν πλαστικά και τα απαίσια πολύχρωμα που υπάρχουν σε άλλα .Ειναι ενα νέο προϊόν το οποίο ανταγωνίζεται στα ίσα τροφοδοτικά της κατηγορίας του τα οποία ειναι στα τοπ της δημοτικότητας.

Τροφοδοτικο Corsair 850W

Τροφοδοτικό με 80 Plus Gold πιστοποίηση και semi-modular καλωδίωση για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και εύκολη εγκατάσταση. Ο αυτορυθμιζόμενος ανεμιστήρας διαμέτρου 120 χιλιοστών διατηρεί τη θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα, αθόρυβα και αποτελεσματικά.

Σχολίασαν στο Σκρουτζ

Το συγκεκριμένο υποστηριζει μεχρι και RTX3060Ti (και γενικα ΜΕΧΡΙ 200watt GPU) με τη προυποθεση οτι ο επεξεργαστης σας ΔΕΝ καταναλωνει πανω απο 95WATT. Φυσικα ΔΕΝ σκοπευετε να του κανετε overclock, αν η καρτα γραφικων σας καταναλωνει κατω απο 150watt βαλτε οτι επεξεργαστη θελετε και κανετε οτι overclock θελετε!) Προσωπικα εγω που δουλευω ryzen 5 3600 με 65watt TDP χωρις overclock δεν θα ειχα φοβο να του φορτωσω και μια RTX3070 αλλα μεχρι εκει.

Συνοψίζοντας

Δεν μπορείς να φτιάξεις ένα gaming pc αν πρώτα δεν έχεις βρει πoιο τροφοδοτικο για gaming είναι το καλύτερο για σενα. Ενδεικτικά σχολίασα τα τρια προηγούμενα που σίγουρα θα καλύψουν κάθε ανάγκη για gaming. Μην ξεχνάμε ότι είναι μια μικρή επένδυση ώστε να μπορούμε να ευχαριστηθούμε περισσότερο το παιχνίδι μας.

ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ!

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε με τις τελευταίες ειδήσεις και προσφορές μας

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Αφήστε μια απάντηση