Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Σε τι μας βοηθάει το chipset ενός motherboard

Η μητρική είναι ένα από τα πιο σημαντικά εξαρτήματα του υπολογιστή. Πάνω σε αυτήν συνδέονται όλα τα υπόλοιπα. Όπως ο επεξεργαστής, η RAM και η κάρτα γραφικών. Το chipset είναι με κάποιον τρόπο ο ενδιάμεσος που επικοινωνεί με τον επεξεργαστή. Ενώ παλιότερα μπορεί η cpu να έκανε τα πάντα, κάποια στιγμή κάποιες λειτουργίες διαχωρίστηκαν σε ένα διαφορετικό ολοκληρωμένο κύκλωμα. Με απλά λόγια σε αυτό το μικρό άρθρο θα δούμε σε τι μας βοηθάει το chipset ενός motherboard.

Τι κάνει το chipset

Το chipset δεν είναι κάτι που μπορείς να αγνοήσεις. Χωρίς αυτό δεν θα επικοινωνούσε κανένα εξάρτημα με κάποιο άλλο. Με βάση αυτή την παραδοχή θα επηρεαστεί σημαντικά η επιλογή μας όσον αφορά τον επεξεργαστή και τη μνήμη RAM. Για παράδειγμα, το τι μνήμη υποστηρίζει το σύστημα αν είναι DDR4 ή DDR3 εξαρτάται από αυτό.

Παράλληλα, εξαιτίας του chipset γνωρίζουμε πόσες συσκευές USB μπορούν να συνδεθούν ή ακόμα και πόσες κάρτες γραφικών.

Επιπρόσθετα, το chipset βρίσκεται πάνω στην μητρική. Οπότε δεν μπορείς να πεις ότι είναι ισάξιο. Αποτελεί μέρος της μητρικής. Έτσι, αν γνωρίζεις πόσες συσκευές χρειάζεσαι να είναι συνδεδεμένες στον υπολογιστή σου όπως επίσης και κάρτες γραφικών τότε αναζητάς το κατάλληλο chipset.

Asus Rog Strix B550-XE

Πως βρίσκω τι chipset έχω

Το να εντοπίσω τι μοντέλο chipset έχω είναι κάτι πολύ απλό και εύκολο. Είναι ο αριθμός που βρίσκεται στον τίτλο της μητρικής μας. Δηλαδή αν δεις μια μητρική ASUS ROG Z590 τότε το Z590 είναι το όνομα του chipset μας.

Σίγουρα μπορείς να το βρεις αν έχει το συνοδευτικό βιβλίο της μητρικής ή το κουτί της. Επίσης αν δεν είσαι βέβαιος έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις και μέσα από το επίσημο site της μητρικής.

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν

Ποιες είναι οι καλύτερες gaming RAM

Ποιες είναι οι πιο καλές μητρικές έως 200€

Συνοψίζοντας

Δεν υπάρχει καλό και κακό chipset. Όλα έχουν να κάνουν με τις λειτουργίες και δυνατότητες που εμείς θέλουμε να έχουμε στον υπολογιστή μας. Αν θέλουμε ένα gaming pc τότε το chipset μας θα είναι πιο ιδιαίτερο από κάποιο άλλο. Μιας και η μητρική θα είναι υψηλότερων επιδόσεων. Εννοείται πως στην επιλογή σου θα παίξει ρόλο και το ποσό των χρημάτων. Αυτό που είσαι διατεθειμένος να δώσεις για μια μητρική η οποία έχει ένα πολύ καλό chipset.

Η απάντηση λοιπόν στο τι μας βοηθάει το chipset ενός motherboard είναι ξεκάθαρη. Είναι πολύ σημαντικό και χωρίς την σωστή επιλογή απλά δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι με τις δυνατότητες του συστήματος μας.

Αφήστε μια απάντηση