Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι μας προσφέρουν τα Google Assistant Siri και Alexa

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες ενός περίεργου φαινομένου. Όλο και περισσότερο τα τεχνολογικά επιτεύγματα από τις ταινίες που βλέπαμε μικροί γίνονται πραγματικότητα.
Μια από όλες αυτές τις τεχνολογίες είναι και οι φωνητικές εντολές που μπορούμε να δίνουμε στα σπίτια μας και εκείνα να συμμορφώνονται με τις επιθυμίες μας.
Υπάρχουν τρεις κυρίαρχοι παίκτες σε αυτό το επίπεδο τεχνολογίας. Η Google, η Apple, Amazon.
Σε αυτό το μικρό άρθρο μας με απλά λόγια θα φωτίσουμε λίγο τις δυνατότητες τους και πως μπορούν να μας αλλάξουν την καθημερινότητα και τη ζωή. Άραγε τι μας προσφέρουν τα Google Assistant Siri και Alexa;

Δουλεύουν άραγε στην Ελλάδα;

Οι φωνητικές εντολές δίνονται στα αγγλικά και σε αρκετές λειτουργίες δεν θα βρούμε αντιστοίχιση στην Ελλάδα. Όπως για παράδειγμα κάποιες υπηρεσίες μουσικής που χρειάζονται συνδρομή. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε τους δικούς μας αυτοματισμούς ακόμα και στα Αγγλικά. Αρκεί να συνδυάσουμε συμβατές συσκευές με κάθε πλατφόρμα.

Apple Siri

Έχουμε λοιπόν μια τεχνολογία που δημιουργήθηκε το 2010. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο iPhone 4S.Αν και στην αρχή δεν έκανε και τόσα πολλά, ήταν πάρα πολλά για εκείνη την εποχή.
Το 2021 μπορούμε να καλέσουμε στο τηλέφωνο να στείλουμε μήνυμα, να λάβουμε οδηγίες για να πάμε κάπου και πάρα πολλά άλλα όπως:

  • Ανοίγει τα φώτα
  • τον Θερμοσίφωνα
  • Κλειδώνει και ξεκλειδώνει την πόρτα
  • Ρυθμίζει τη θερμοκρασία στο δωμάτιο

Google Assistant

Η Google δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν την τεχνολογία. Έτσι δημιούργησε το Google Assistant. Το οποίο όπως και τα υπόλοιπα βέβαια προσφέρουν τη μέγιστη ασφάλεια στα προσωπικά δεδομένα. Αλλά τι μπορεί να κάνει το Google Assistant;

  • Μπορεί να λειτουργεί σαν ατζέντα ημερολόγιο και να μας ειδοποιεί για διάφορες δραστηριότητες.
  • Έχει τη δυνατότητα να στέλνει email και να κάνει κλήσεις σε όποιον θέλουμε.
  • Μπορεί να αναζητήσει για εμάς διάφορες τοπικές πληροφορίες όπως οδηγίες για να πάμε κάπου αν θα βρέξει ήμερα ή αύριο ή τι ώρα κλείνει ένα κατάστημα.
  • Έχει την δυνατότητα επίσης να παίζει την αγαπημένη μας μουσική και πολλά άλλα όπως να ελέγχει διάφορες έξυπνες συσκευές του σπιτιού όπως φωτισμό θέρμανση.

Alexa

Το Alexa δημιουργήθηκε από την Amazon το 2014 και σκοπό είχε όπως και τα υπόλοιπα να μας κάνει τη ζωή και την καθημερινότητα ακόμα πιο εύκολη. Μπορεί να κάνει αναζητήσεις στο διαδίκτυο να παίζει μουσική και να ελέγχει και αυτό διάφορες συμβατές συσκευές. Πρέπει βέβαια να πούμε την μαγική λέξη πρώτα “Alexa” που θα ξυπνήσει τη συσκευή και θα περιμένει από εμάς την επόμενη εντολή. Έχουμε τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε διάφορες οικιακές συσκευές smart home κι έτσι να κάνουμε το σπίτι μας πιο ασφαλές και αυτοματοποιημένο.

Ποιο είναι τελικά το καλύτερο;

Καλύτερο είναι εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στην καθημερινότητα σου. Το Siri είναι πιο εύκολο στη χρήση αλλά μιας και είναι προσανατολισμένο στην Apple χρειάζεται Apple συσκευές. Αντίστοιχα και το Alexa που αν και έχει περισσότερη γκάμα από συσκευές πρέπει να είναι συμβατές με Amazon.

Το Google Assistant έχει την μεγαλύτερη ποικιλία συσκευών που θεωρητικά συνδέονται με αυτό. Λέω θεωρητικά γιατί μπορεί να συναντήσουμε δυσλειτουργίες συμβατότητας. Επίσης αν και δεν μιλάμε ελληνικά προς αυτές τις συσκευές το Google Home αναγνωρίζει τη φωνή μας ευκολότερα χωρίς κάποια ιδιαίτερη αγγλική προφορά.

Συνοψίζοντας

Διαβάζοντας λοιπόν σχετικά με το τι μας προσφέρουν τα Google Assistant Siri και Alexa είναι ιδανικά για το χτίσιμο ενός smart home που μπορούμε να ελέγξουμε φωτισμούς κάμερες και συσκευές στο σπίτι. Δεν θα μας βοηθήσουν ιδιαίτερα με μουσική και οδηγίες για το πως θα πάμε κάπου. Βέβαια το μέλλον έρχεται κατά πάνω μας πάρα πολύ γρήγορα οπότε υπομονή.

Αφήστε μια απάντηση