Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι δεν πρέπει να κάνουμε στα social media

Τα social media στην ελληνική πραγματικότητα έχουν μπει για τα καλά. Ήδη με τις τρέχουσες μελέτες που έχουν γίνει, 4 στους 5 έχουν ήδη κάποιο προφιλ σε ένα από όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε στα social media πότε. Μιας και υπάρχει ήδη η έννοια του εθισμού, θα πρέπει να τα τηρήσουμε με αυστηρότητα για να έχουμε μια καλύτερη ζωή.


Ας δούμε μερικά σημεία που δεν πρέπει να κάνουμε σε κάποιο μέσω κοινωνικής δικτύωσης είτε μπαίνουμε συχνά ή όχι.

Δεν σχολιάζουμε για να σχολιάσουμε

Αρχικά υπάρχει το αυτονόητο που δεν είναι αυτονόητο για μερικούς ανθρώπους. Δεν σχολιάζουμε για να σχολιάσουμε. Είναι μια συνήθεια που καλό θα ήταν να κόψουμε. Μιας και δεν μας προσφέρει κάτι ουσιαστικό.

Δεν αναφέρουμε λεπτομέρειες της καθημερινότητας μας

Αν το κάνετε συχνά, ξανα σκεφτείτε το. Φανταστείτε να αρχίζουμε να λέμε για μας τις συνήθειες μας που πάμε τι μας αρέσει. Αυτά αν τα μοιραζόμαστε σε ένα κοινωνικό μέσο τότε σε αυτές τις πληροφορίες έχουν πρόσβαση οι φίλοι μας, οι φίλοι των φίλων μας για αρχή.

Δεν αναφέρουμε προσωπικά μας στοιχεία

Το πιο πιθανόν είναι να βομβαρδιστούμε από τηλέφωνα και email από φάρσες απειλές ή ακόμα και να μας ακολουθούν έξω από το σπίτι μας. Τηλέφωνα και στοιχεία βάζουμε μόνο όταν πρόκειται για επιχείρηση.

Προσέχουμε τι φωτογραφίες και video ανεβάζουμε

Φανταστείτε να είστε λίγο περισσότερο όμορφη κοπέλα ή αγόρι. Υπάρχει πιθανότητα αν ανεβάζετε πολλές φωτογραφίες να τις αντιγράψουν σε διάφορες ιστοσελίδες. Αλλά εκτός από αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν fake video και φωτογραφίες.

Δεν πιστεύουμε σε αμφιλεγόμενα γεγονότα που ανεβαίνουν στα social

Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα όπου τα λεγόμενα fake news έχουν προκαλέσει ακόμα και καταστροφές. Γιατί τα δημιουργούν; Μα φυσικά για να έχουν επισκέπτες στις κοινοποιήσεις τους και να κερδίσουν χρήματα ή ακόμα πιο σοβαρά να προκαλέσουν αναταραχή στην κοινωνία. Γεγονός είναι τα fake news που είχαν διαδοθεί στην Εσθονία ότι είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία. Απλά προκλήθηκε πανικός σε όλους. Οπότε δεν καταπίνουμε ότι βλέπουμε μπροστά μας.

Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε λογαριασμό social media σε παιδιά

Αυτό κανονικά θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Οι λόγοι είναι πολλοί. Αρχικά δεν υπάρχει νόημα να έχουν ένα ψηφιακό προφιλ. Τα χρησιμοποιούν για αστείο αλλά μόνο αστείο δεν είναι. Μπορούν να τα προσεγγίσουν ευκολότερα χρήστες που έχουν άλλους σκοπούς. Και το παλιο ρητό μην μιλας σε ξένους είχε κάποιο νόημα.

Προσέχουμε πως εκφραζόμαστε για άτομα και καταστάσεις

Επίσης όλοι θεωρούν την ανωνυμία ή ένα ψεύτικο προφίλ ιδανικό για να βρίζουν άλλους χρήστες. Αυτό αν δεν το γνωρίζετε καλύπτεται και νομικά. Εκτός του ότι δεν είναι σωστό, ευγενικό. Θα θέλαμε να μας βρίζουν εμάς; Μάλλον όχι. Αν πιστεύουμε ότι έχουμε ανάγκη να βρίζουμε τότε έχουμε πρόβλημα..

Δεν κάνουμε retweet, repost χωρίς να ελέγξουμε τι είναι αυτό το post

Τα πολλαπλά post μπορεί να κρύβουν σχόλια ή εικόνες ή πληροφορίες που δεν πρέπει να είναι κοινοποιημένες. Αν τις ξανα κοινοποιήσουμε γινόμαστε άθελα μας συνένοχοι ίσως σε fake news ή τάσεις bulling

Δεν πιστεύουμε σε προϊόντα ή υπηρεσίες που υπόσχονται αυτό που θα θέλαμε

Για παράδειγμα, μπες σε αυτό το link και κέρδισε το τέλειο μασαζ ή βάλε αυτή την κρέμα και θα γίνει το πρόσωπο σου 40 χρόνια νεώτερο. Είτε κέρδισε 5000€ μέσα σε μια μέρα. Όλα αυτά και άλλα πολλά γίνονται για να κερδίσουν κάποιοι από την αφέλεια ή τις διαφημίσεις. Ή ακόμα και από τα κλικ που θα πραγματοποιηθούν.

🕶 Χαλαρώστε και παίξτε ένα Κουιζ

Καθίστε χαλαρά εγγραφείτε και παίξτε ένα κουίζ για τις Ελληνικές ταινίες.

Συνοψίζοντας

Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα social media είναι εργαλεία. Δεν δημιουργήθηκαν για να λύσουμε τα ψυχολογικά μας προβλήματα. Το να είμαστε προσεκτικοί σημαίνει ότι νοιαζόμαστε και για τον άλλον χρήστη. Η χρήση τους καλό είναι να γίνεται με μέτρο.

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση