Έχετε ήδη καταλάβει ότι τα δεδομένα μας είναι πολύ σημαντικά για όλους μας. Το να χαλάσει ο σκληρός δίσκος είναι κάτι πολύ σκληρό, κάτι πολύ επίπονο για όλους. Υπάρχουν κάποια σημάδια που μπορούν να μας δείξουν αν ο σκληρός δίσκος πρόκειται να χαλάσει σύντομα ή όχι. Βέβαια δεν είναι εύκολο πάντα να καταλάβουμε ότι ο δίσκος είναι χαλασμένος. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως θα καταλαβω αν χαλασε ο σκληρος δισκος.
Υπάρχει περίπτωση ακόμα και ένας ολοκαίνουριος σκληρός δίσκος να χαλάσει και πάρα πολύ απλά να μην δουλεύει. Βέβαια το θέμα μας δεν είναι αυτό απαραίτητα αλλά αν έχει ήδη δεδομένα μέσα πως μπορούμε να τα ανακτήσουμε.
Κοινα συμπτωματα
Αρχικά θα πρέπει να ακούμε διάφορους θορύβους που μπορεί να ακούγονται ιδίως αν πρόκειται για τους παλιούς κλασικούς σκληρούς δίσκους.
Επίσης υπάρχουνε σημάδια όπως πολύ συχνά λάθη και κρασαρισμα τα όπως τα λέμε του σκληρού δίσκου. Δεν είναι τόσο το πρόβλημα του λάθους όσο η συχνότητα τους.
Θα παρατηρήσουμε μικρά παράθυρα ξαφνικά μπροστά μας με διάφορους περίεργους κωδικούς όπου το παράθυρο θα έχει συνήθως κόκκινη ένδειξη. Αυτό σημαίνει ότι κάτι σοβαρό έχει συμβεί όπως επίσης θα παρατηρήσουμε ότι ο υπολογιστής δεν ανοίγει καθόλου η ανοίγει όποτε θέλει εμφανίζονται διάφορα μηνύματα.
Πιο σοβαρά συμπτώματα
Αν ο σκληρός δίσκος έχει στα αλήθεια κρασάρει τα συμπτώματα θα είναι λίγο πιο σοβαρά και θα χρειάζονται λίγο πιο άμεση αντιμετώπιση. Είναι σημαντικό να μην μπούμε στη διαδικασία ξεχάσουμε τα δεδομένα μιας και ένας ειδικός ανάκτησης δεδομένων ίσως τα καταφέρει να μας φέρει τα δεδομένα μας πίσω.
Ένα κρασάρισμα όπως λέμε σημαντικό θα έχει τα παρακάτω συμπτώματα.
- τη λεγόμενη μπλε οθόνη του θανάτου ή αλλιώς Blue screen of death
- ο υπολογιστής δεν θα ξεκινάει καθόλου
- ο υπολογιστής θα προσπαθήσει να ξεκινήσει αλλά θα βγάλει μήνυμα file not found ή boot device not found
- δυνατούς ήχους μεταλλικούς αν πρόκειται για κανονικό απλό σκληρό δίσκο.
Διάβασε ακόμη: Πως επιλέγω τον καλύτερο σκληρό δίσκο
Κατηγορίες σφαλμάτων
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα σφάλματα του σκληρού δίσκου μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες.
- Φυσικά σφάλματα
- Λογικά σφάλματα
Στα φυσικά σφάλματα κάποιο εξάρτημα μέσα στο σκληρό δίσκο έχει καταστραφεί και πρέπει να επιδιορθωθεί ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα.
Στα λογικά σφάλματα ο υπολογιστής και το λειτουργικό σύστημα μπορεί να έχουν αλλοιωθεί. Αυτό σημαίνει ότι μας έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στα αρχεία μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις σε ένα πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων είναι η καλύτερη λύση για να μπορούμε να επαναφέρουμε αυτά τα χαμένα δεδομένα.
Τι κάνουμε άμεσα σε φυσικά σφάλματα
Αν είμαστε άτυχοι και έχουμε ένα φυσικό σφάλμα σε ένα σκληρό δίσκο είναι λίγο πιο δύσκολο έως αρκετά πιο δύσκολο να επιδιορθωθεί μιας και χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό. Δεν γίνεται να τον ανοίξουμε με τα κατσαβιδάκια του παππού.
Όμως με το ακούσουμε κάτι περίεργο, καλό είναι αμέσως να προσπαθήσουμε να πάρουμε αντίγραφα όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δεν θα προλάβουμε καν να δούμε κάποια συμπτώματα και θα δούμε απλώς τον υπολογιστή μας να μη λειτουργεί. Τότε δυστυχώς είναι ήδη αργά. Επίσης αν έχουμε δίσκους SSD δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι Μιας και η βλάβη θα είναι σχεδόν ακαριαία.
Τι κάνουμε άμεσα με τα λογικά σφάλματα
Πάλι σε περίπτωση λογικών σφαλμάτων σε ένα δίσκο θα πρέπει να πάρουμε το συντομότερο δυνατόν αντίγραφο των δεδομένων μας. Και να χρησιμοποιήσουμε εφαρμογή ανάκτησης όσο πιο γρήγορα γίνεται για να έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες επαναφοράς.
Συνοψίζοντας
Η καλύτερη λύση και ή πιο εύκολη είναι να παίρνουμε αντίγραφο backup δεδομένων. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό σε σημαντικά δεδομένα όπως φωτογραφίες και βίντεο των παιδιών. Είναι μια επιπλέον ρουτίνα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Ελπίζω να σας έδωσα μια ιδέα πως θα καταλαβω αν χαλασε ο σκληρος δισκος του υπολογιστή μου.