Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα Self Test

Self Test

Για όσους μπερδεύονται ακόμα, self test είναι απλά ένα rapid test για τον COVID-19. Το ονομάσαμε self επειδή το κάνουμε εμείς και όχι ο φαρμακοποιός ή κάποιος άλλος. Όπως γνωρίζουμε ήδη υπάρχουν πολλά είδη rapid τεστ. Εκείνα με το σάλιο και εκείνα με το στικάκι. Ας τα περιγράψουμε λοιπόν με απλά λόγια και να δούμε τις βασικές οδηγίες χρήσης των selftest.

Τι είναι το τεστ PCR για τον Covid;

Η μοριακή μέθοδος ανάλυσης PCR στηρίζεται στην ανίχνευση ιικών σωματιδίων. Για να είναι θετικό το τεστ πρέπει να ανιχνευθεί ένας ορισμένος αριθμός ιικών σωματιδίων. Η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης είναι μία μέθοδος βιοχημείας και μοριακής βιολογίας για την απομόνωση και τον πολλαπλασιασμό μίας αλληλουχίας DNA, μέσω της ενζυμικής αναπαραγωγής του DNA χωρίς τη χρήση ζωντανών μικροοργανισμών

Πλεονεκτήματα των Self Test

Περισσότερη ιδιωτικότητα μιας και το κάνουμε στο σπίτι μας και το χώρο μας γενικότερα. Επίσης είναι χωρίς χρέωση. Σημαντικό όταν πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον 2 την εβδομάδα.

Μειονεκτήματα των Self Test

Το βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι μιας και το κάνουμε μόνοι μας ίσως δεν έχει την ίδια ακρίβεια όπως ένα rapid test που κάποιος άλλος μας κάνει. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι λάθος. Επίσης πρέπει να το προμηθευτούμε εμείς από το φαρμακείο μας.

Τύποι Τεστ

Στην πραγματικότητα υπάρχουν 3 τύποι self-test που θα μπορούσε κάποιος να κάνει.

Με δείγμα από τη μύτη με το λεγόμενο ρινικό στυλεό. Με δείγμα από απλά το σάλιο και με δείγμα από το λαιμό. Αν δεν έχετε κάνει ακόμα τεστ γιατί δεν έτυχε, σίγουρα το ρινικό είναι περισσότερο ενοχλητικό. Εμένα μου προκάλεσε δάκρυα και μια περίεργη αίσθηση για τουλάχιστον 2 ημέρες. Άλλοι άνθρωποι βέβαια δεν ενοχλήθηκαν καθόλου.

Πηγή cdc.gov

Εδώ κάπου υπάρχει ένα μικρό κενό στην πληροφόρηση. Τα στυλεό οι λεπτές μπατονέτες δηλαδή είναι σχεδιασμένα να συλλέγουν δείγματα από τα τοιχώματα του ρουθουνιού, ενώ κάποια άλλα μοντέλα πρέπει να το φτάσουμε προσεκτικά μέχρι το τέρμα της λεγόμενης ρινικής κοιλότητας.

Πηγή cdc.gov

Γιατί όμως δεν κάνουμε το πιο εύκολο; Γιατί θεωρητικά έχει αποδειχθεί ότι από όσο πιο βαθύτερα πάρουμε δείγμα τόσο πιο ακριβές θα είναι το αποτέλεσμα. Μιας και θα υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση του ιού.

Υπάρχουν και εργαστηριακά δεδομένα βέβαια που λένε ότι το δείγμα από το σάλιο είναι εξίσου αξιόπιστο. Με αυτόν τον τρόπο ο εξεταζόμενος δεν νιώθει άβολα, αλλά και ο εξεταστής δεν θα κινδύνευε.

Πριν το self test

  • Επιλέγουμε ένα σωστό σημείο στο σπίτι.
  • Πλένουμε καλά τα χέρια μας.
  • Διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες

Διαδικασία Test

  • Πολύ προσεκτικά και βήμα βήμα εκτελούμε τις ενέργειες που πρέπει
  • Περιμένουμε το απαιτούμενο χρονικό διάστημα με υπομονή

Μετά το τεστ

Αν το δείγμα βγεί αρνητικό τότε απλά πετάμε προσεκτικά τα αντικείμενα στα σκουπίδια έχοντας τα τοποθετήσει και σε μια δεύτερη σακούλα. Μιας και όπως αναφέραμε δεν ξέρουμε 100% το αποτέλεσμα.

Αν το δείγμα βγεί θετικό αρχικά δεν πανικοβαλόμαστε. Τοποθετούμε σε μια σακούλα καλά κλεισμένη τα αντικείμενα και αυτή σε μια δεύτερη πολύ καλά κλεισμένη. Για περισσότερες πιο ειδικές πληροφορίες για το πως θα ρυθμίσουμε τα υλικά θα βρείτε στο παρακάτω url https://ypen.gov.gr/apovlita-self-test-covid-19/ επίσης για την δήλωση του τεστ επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του υπουργείου για το self test

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση