Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πως θα φτιάξουμε το καλύτερο βιογραφικό

Το βιογραφικό είναι ως γνωστόν ένα κρίσιμο εργαλείο για να μπορέσουμε να βρούμε την πιο ιδανική εργασία. Το καλό ή το κακό είναι ότι πρέπει να το ανανεώνουμε τακτικά και να το κρατάμε ενήμερο. Εδώ, σε αυτό το μικρό άρθρο θα δούμε πως θα φτιάξουμε το καλύτερο βιογραφικό.

Πόσο μάλλον, όταν ακόμα ψάχνουμε για εργασία και δεν μπορούμε να βρούμε την καλύτερη. Μήπως πρέπει να σκεφτούμε ότι ίσως και να φταίει το βιογραφικό μας; Πρέπει να παρατηρούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα στο πως δημιουργούμε ένα τέτοιο εργαλείο όπως το βιογραφικο.

Με ποιο τρόπο θα ξεκινήσω να το φτιάχνω..

Αρχικά θα χρειαστούμε το MS-Word από το Office, το οποίο μπορεί να μας καθοδηγήσει μέχρι σε ένα σημείο. Ξεκινώντας λοιπόν και επιλέγοντας ένα έτοιμο μπορούμε να κάνουμε διάφορες παρατηρήσεις. Τα παλιότερα βιογραφικά αλλά και κάποια νέα templates ή αλλιώς πρότυπα του Word αναφέρονται στους στόχους μας.

Σχετικά με τους αρχικούς στόχους

Οι στόχοι είναι κάτι περιττό μιας και κάνοντας αίτηση για μια εργασία θεωρητικά αλλά και πρακτικά συμβαδίζουμε και με τους στόχους της εταιρείας. Όμως μιας και υπάρχει στο πάνω σημείο ενός βιογραφικού σημαίνει ότι η αρχή διαβάζοντας το θα κάνει την εντύπωση.

Αλλά, αν δεν βάλουμε στόχους για να εντυπωσιάσουμε τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκει; Μπορούμε να γράψουμε 4-5 γραμμές χωρίς υπερβολές μια μικρή περίληψη της επαγγελματικής μας εμπειρίας. Οπότε αμέσως θα γνωρίζει ο άλλος τι έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα. Το σημείο κλειδί είναι οτι γράφοντας το στην εισαγωγή θέλουμε να τονίσουμε, χωρίς υπερβολές, γιατί είμαστε εμείς κατάλληλοι και όχι κάποιος άλλος.

Λέξεις κλειδιά

Κάτι ίσως που δεν έχετε καταλάβει είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια τα βιογραφικά αποθηκεύονται στις εταιρείες ή τις εταιρείες εύρεσης εργασίας. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν λοιπόν την δυνατότητα αναμεσα από 15000 βιογραφικά να βρουν τα καλύτερα. Με ποιο τρόπο; Με εφαρμογές που κοιτάνε τη δομή και τις λέξεις κλειδιά ενός βιογραφικού.

Για παράδειγμα αναζητώντας εργασία με όρο Digital Marketing και ανοίγοντας την αγγελία βλέπουμε τα παρακάτω:

Προφίλ υποψηφίων :

Πτυχίο ΑΕΙ/ΑΤΕΙ/ΙΕΚ – Πτυχίο Επικοινωνίας & Marketing.
Εμπειρία τουλάχιστον 3 χρόνια σε εταιρεία ως βοηθός μάρκετινγκ.
Αριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας
Πολύ καλή γνώση του MS Office, CRM platforms, ERP, Reporting tools, Google AdWords, Digital media κτλ.).
Γνώσεις σχεδιασμού εντύπων – Δημιουργικότητα – ‘Εμπνευση – Καινοτομία.
Αναπτυγμένες οργανωτικές δεξιότητες στη διαχείριση του χρόνου και των πολλαπλών και διαφορετικών έργων.
Άριστες επικοινωνιακές και διαπραγματευτικές δεξιότητες, ομαδικότητα και συνεργασία, πελατοκεντρική αντίληψη.
Δυνατότητα ταξιδιών εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι λέξεις κλειδιά είναι λοιπόν αυτές που σας έχω κάνει με έντονα γράμματα όπως..

Πτυχίο, Εμπειρία, Άριστη γνώση, Έμπνευση, δεξιότητες.

Αν για παράδειγμα οι παραπάνω λέξεις είναι σωστά τοποθετημένες αλλα παράλληλα όχι σε υπερβολή, τότε σίγουρα θα έχετε ένα βιογραφικό που θα βρεθεί ψηλότερα.

Σχετικά με την εκπαίδευση

Στην εκπαίδευση ουσιαστικά πρέπει να δηλώσουμε τι σχολείο και τι πανεπιστήμιο ή σχολή τελειώσαμε, αλλά προσέξτε, όχι ακριβώς το πότε. Δηλαδή το να έχω εμπειρία 18 χρόνια και να γράφω στο βιογραφικό μου ότι ξέρετε τελείωσα το Λύκειο το 1993 αμέσως κόβομαι μιας και ασυνείδητα ή συνειδητά ο άλλος θα πει, είναι πολύ μεγάλος καλύτερα να πάρουμε έναν νεώτερο.

Σχετικά με την εργασιακή εμπειρία

Επίσης αν έχουμε εργασιακή εμπειρία 25 χρόνια τυπικά ας πούμε από 18 χρονών, το να συμπληρώσουμε κάθε εργασία από τότε είναι λίγο ανώφελο. Καλό θα ήταν να βάζαμε εργασιακή εμπειρία των 10 τελευταίων χρόνων.

Συμπληρωματικά, αν έχουμε εργαστεί σε διαφορετικούς κλάδους καλό θα ήταν να ομαδοποιούσαμε τις όποιες κοινές δεξιότητες ανα κλάδο.

Όσον αφορά τα προσωπικά στοιχεία

Εννοείται πλέον στην εποχή μας δεν είναι ανάγκη να δηλώσουμε, πολλά προσωπικά στοιχεία. Αρκει να υπάρχει το email μας την περιοχή που μένουμε και τα τηλέφωνα μας. Το να γράψουμε, μ’ αρέσει το διάβασμα, πάω θέατρο, κάνω καταδύσεις, ή στο στρατό ήμουν χειριστής αντιαρματικού είναι άσχετες πληροφορίες.

Δεξιότητες

Ανέφερα πιο πάνω τη λέξη δεξιότητες. Είναι σημαντικό να έχουμε εκτός από βασικές δεξιότητες και δεξιότητες που θα ταιριάζουν με τη συγκεκριμένη εργασία. Αν πιστεύουμε ότι δεν έχουμε θα πρέπει να τις αποκτήσουμε το συντομότερο αν θέλουμε να έχουμε τύχη.

Βασικές δεξιότητες

  • Ομαδικότητα
  • Δημιουργικότητα
  • Οργάνωση
  • Κριτική Σκέψη
  • Επικοινωνία

Συγκεκριμένες δεξιότητες

  • Στατιστική Ανάλυση
  • Σχεδιασμός Πωλήσεων
  • Σχεδιασμός Ιστοσελίδων
  • Ανάπτυξη Εφαρμογών
  • Εξόρυξη Δεδομένων

Η τελική εμφάνιση

Όσον αφορά την τελική εμφάνιση του βιογραφικού μας θεωρώ έχει να κάνει για το που προορίζεται. Εννοείται δεν θέλουμε να το κάνουμε τσίρκο με 5 διαφορετικά χρώματα. Η απλότητα πιστεύω κερδίζει πάντα. Αν το γεμίσουμε με σχέδια ίσως αποσυντονίσουν αυτόν που το διαβάζει κάτι που δεν θέλουμε.

Τέλος, να τονίσω και την νέα τάση σε μια συνέντευξη. Πολλές φορές πια δεν θα μας καλέσουν δια ζώσης να μας δουν αμέσως. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνουμε το 1ο μας ραντεβού online. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ήμαστε ετοιμόλογοι, να ξέρουμε τι λέει το βιογραφικό μας όταν θα μας ρωτήσουν.

Ελπίζω να σας βοήθησα, ώστε να καταλήξατε πως θα φτιάξουμε το καλύτερο βιογραφικό. Ένα μοντέρνο βιογραφικό που σύντομα θα σας βρει μια εργασία ή απλά το παλιό σας που δεν έχετε ανανεώσει εδώ και 10 χρόνια.

20% ΕΚΠΤΩΣΗ
ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η/Υ
🎁

Εγγραφείτε για να λάβετε την αποκλειστική έκπτωση και ενημερωθείτε για τα πιο πρόσφατα προϊόντα και προσφορές μας!

Αφήστε μια απάντηση