Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να θυμάστε τους κωδικούς σας στο διαδίκτυο με απλά λόγια

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε ξεχάσει τον κωδικό μας και έχουμε αναγκαστεί να αλλάξουμε ξανά το password. Μια φορά τουλάχιστον έχετε δηλώσει κάποιο κωδικό με κάποια ημερομηνία ή εύκολη λέξη. Όμως ακόμα και έτσι το έχετε ξεχάσει. Πως να θυμάμαι τους κωδικούς μου;

Σε αυτό το μικρό άρθρο θα δούμε μερικές απλές μεθόδους και τρόπους ώστε να μπορούμε να θυμόμαστε τους κωδικούς μας πριν τους ξεχάσουμε. Δεν θα σας κουράσουμε με τεχνικά θέματα. Θα αναφερθούμε γενικά στα παρακάτω θέματα:

 • Γιατί πρέπει να έχουμε κάποιο κωδικό
 • Δυνατοί και Αδύναμοι Κωδικοί
 • 1η Μέθοδος
 • 2η Μέθοδος
 • Τρόποι επαναφοράς του κωδικού
 • Συμπέρασμα

Γιατί να έχουμε κάποιο κωδικό

Πολλές φορές μας ρωτάνε γιατί να έχω κωδικό αφού δεν το χρησιμοποιώ για την δουλειά μου. Επίσης λένε πολλοί δεν θα το θυμάμαι με τίποτα. Έχουμε κωδικό όχι γιατί έχουμε να κρύψουμε κάτι από κάποιον, αλλά για να προστατέψουμε τα δεδομένα μας από τρίτους. Πάλι λένε, μα εγώ δεν έχω κάτι να κρύψω ας τα πάρουν όλα. Υπάρχουν τόσες πολλές απάτες που αφορούν υποκλοπές δεδομένων, εκβιασμούς και πολλά άλλα.

 

Ποιος είναι ο καλύτερος κωδικός

Υπάρχουν δυνατοί και αδύναμοι κωδικοί. Αδύναμο είναι ένα password όταν είναι ένας αριθμός ή μια λέξη. Ακόμα και είκοσι χαρακτήρες να ήταν είναι αρκετά εύκολο να βρεθεί. Ιδίως αν ξέρουμε προσωπικά γεγονότα κάποιου. Δυνατός κωδικός είναι αυτός που περιλαμβάνει λίγο απ΄όλα και όχι στοιχεία από την προσωπική μας ζωή. Δηλαδή, σύμβολα συνήθως όπως τα #@!$%, γράμματα κεφαλαία μαζί με πεζά και αριθμούς. Έτσι ερχόμαστε στο προκείμενο θέμα, πως μπορώ να θυμάμαι έναν δυνατό κωδικό; Μπορείτε να δείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες πόσο δυνατός είναι ένας κωδικός παρόμοιος με τον δικό σας.

 

Πώς να θυμάμαι τους κωδικούς μου

Ο πιο απλός τρόπος είναι να έχουμε ένα τετράδιο με τους κωδικούς μας όπου στην κάθε σελίδα θα γράφουμε τον προηγούμενο κωδικό, τον καινούριο και την ημερομηνία που τον αλλάξαμε.

Αν δεν θέλουμε να έχουμε στο σπίτι κάτι τέτοιο, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την εξής λογική. Να έχουμε ένα password το οποίο δεν θα έχει σχέση με εμάς ή την οικογένεια μας. Ιδανικά να μπορούμε να το εκφωνήσουμε. Ας δούμε μερικά παραδείγματα τυχαίων κωδικών.

 • OdromosEixeTinDikiTouIstoria
 • PamePlateia
 • OmhroyOdysseia

 

Όμως αν και είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο να το μαντέψει μιας και δεν έχει άμεση σχέση με μας, ένας υπολογιστής είναι σχετικά εύκολο να τους βρει. Πως μπορούμε να τον δυσκολέψουμε; Να προσθέσουμε αριθμούς και σύμβολα. Έτσι οι προηγούμενοι θα ήταν δυνατόν να γίνουν:

 • P@m3Pl@tei
 • 0m1rou0dica

Για να τους θυμηθούμε λοιπόν θα τους διαβάζαμε ως

 • Παμ-τρια-πλα-τεϊ
 • 0-μι-ρου-0-ντι-σι-α

Αυτό που κάναμε είναι ότι το Ο το κάναμε μηδέν 0 ,το (α) το απεικονίσαμε με το @ και το (ε) με το 3. Το πόσα φωνήεντα θα κάνουμε με αριθμούς ή το ανάποδο είναι σχετικό με τον καθένα. Με βάση το password test πιο πάνω ο κωδικός 0m1rou0dica θα βρεθεί μετά από 915! χρόνια και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε Κεφαλαία γράμματα. Καλό ε;

Επίσης υπάρχει και ο τρόπος να χρησιμοποιούμε σαν βάση το site στο οποίο συνδεόμαστε. Κι αυτό γιατί έχουμε κάνει εγγραφή σε τόσα πολλά που είναι αδύνατον να τα παρακολουθούμε όλα. Επιπλέον είναι τελείως λάθος να έχουμε έναν κωδικό για όλα.

Για παράδειγμα αν θέλουμε να συνδεθούμε στο Facebook, στο Instagram, Skype θα μπορούσαμε να είχαμε σαν κωδικό την παρακάτω ιδέα:

 • F@c3book2020
 • Inst@2020!
 • Skp@2020!

Τρόποι επανάκτησης των κωδικών

Αν μιλάμε για κωδικούς ενός email πχ το Gmail τότε αν έχουμε δηλώσει το κινητό μας τηλέφωνο μέσα στο Gmail θα μπορέσουμε πολύ εύκολα να το επαναφέρουμε. Θα μας στείλει έναν αριθμό με sms στο κινητό μας ώστε να επαληθεύσει τον τηλεφωνικό αριθμό και στο επόμενο βήμα θα μας ζητήσει να βάλουμε καινούριο κωδικό. Διαφορετικά υπάρχει η περίπτωση να μας κάνει ερωτήσεις για συγκεκριμένα στοιχεία μας.

Συμπέρασμα

Η λάθος χρήση κωδικών στην εποχή μας μπορεί να καταλήξει σε καταστροφή. Ίσως είναι ένα από τα λίγα πράγματα που λέμε «δεν παίζουμε με αυτά». Σας περιγράψαμε δύο απλές ιδέες απαντώντας στο πως να θυμάμαι τους κωδικούς μου. Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο. Σίγουρα ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο. Ας μείνουμε στο γεγονός να είναι κωδικοί που δεν έχουν σχέση με μας, να έχουν γράμματα σύμβολα και αριθμούς και να μπορούμε να τους προφέρουμε.

 

 

ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ!

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε με τις τελευταίες ειδήσεις και προσφορές μας

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση