Θυμάμαι μια ιστορία στην οποία η πρώτη τηλεόραση στην περιοχή ήταν η δική μας μια μαυρόασπρη Ιζόλα. Επίσης μια φίλη της γιαγιάς που πίστευε ότι υπήρχαν μικρά ανθρωπάκια μέσα στο κουτί. Από τότε μέχρι σήμερα με την απότομη εξέλιξη της τεχνολογίας η τηλεόραση έγινε έγχρωμη, με ασύρματο τηλεκοντρολ, με πολλά κανάλια και με σύνδεση στο διαδίκτυο. Πως να επιλεξουμε την καλυτερη τηλεοραση όμως; Υπάρχει κάτι που πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία; Σε αυτό το άρθρο δεν είναι ο σκοπός μας να μάθουμε πως λειτουργεί η τηλεόραση. Με απλα λόγια λοιπόν ας δούμε όλα εκείνα που πρέπει να ελέγξουμε πριν αγοράσουμε μια τηλεόραση και γιατί.
Αρχικά το προφανές..πόσα χρήματα θα θέλαμε να διαθέσουμε για μια τηλεόραση. Μιας και συμβαίνει αρκετές φορές να έχεις βρει το τέλειο προϊόν, έχοντας ξεχάσει όμως να κοιτάξεις πόσο κοστίζει.
Χαρακτηριστικά
Θα επικεντρωθούμε για αρχή στα παρακάτω χαρακτηριστικά
- Διαστάσεις οθόνης
- Ανάλυση εικόνας
- Συνδεσιμότητα
Και επιπλέον στα παρακάτω ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
- Τεχνολογία προβολής της εικόνας
- Επιπλέον δυνατότητες
Διαστάσεις οθόνης
Αν δεν το γνωρίζετε τις οθόνες τις μετράμε με βάση την απόσταση που έχουν οι γωνίες τους. Δηλαδή με την διαγώνιο και σε ίντσες. Οπότε 1 ίντσα είναι 2.54εκ.
Επίσης συμπληρωματικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε όσο κοντά θέλουμε σε μια τηλεόραση. Ιδιαίτερα στις πιο καινούριες που έχουν και μεγαλύτερη φωτεινότητα. Υπάρχουν υπολογισμένες αποστάσεις ανάλογα τη διάσταση μιας οθόνης.
Για να είμαστε σίγουροι για την επιλογή μας όσον αφορά τις διαστάσεις σε αυτό έχει να κάνει και το μέγεθος του δωματίου αν φωτίζεται πολύ ή όχι. Δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε μια τηλεόραση 70″ σε ένα υπνοδωμάτιο.
- Εώς 40″ σε υπνοδωμάτια
- Πάνω από 40″ σε καθιστικό
Ανάλυση εικόνας
Η ανάλυση έχει να κάνει με τα λεγόμενα εικονοστοιχεία ή αλλιώς pixels. Αυτά συνθέτουν μια εικόνα και με βάση αυτά μπορούμε να πούμε αν ένα αντικείμενο στην οθόνη είναι ευκρινές ή όχι.
Διαβάζοντας διάφορες προδιαγραφές βλέπουμε αριθμούς γραμμένους όπως 1920 x 1080. Ο πρώτος αριθμός απεικονίζει πόσα pixels υπάρχουν κατά πλάτος και ο δεύτερος αριθμός πόσα pixels κατά ύψος.
Με βάση λοιπόν τα pixels τα τελευταία χρόνια έχουμε τις παρακάτω ορολογίες
- HD 720 pixel
- Full HD 1080 pixel
- Ultra HD 4K 2160×3840 pixel
- Ultra HD 8K 4320×7680 pixel
Αν προορίζουμε την τηλεόραση για σύνδεση με κάποια κονσόλα όσο μεγαλύτερη ανάλυση τόσο το καλύτερο. Παρακάτω βλέπουμε παράλληλα και τις ιδανικές αποστάσεις σε σχέση με την ανάλυση και τις διαστάσεις μιας οθόνης.
Συνδεσιμότητα
Εκτός από το να βλέπουμε τις αγαπημένες μας σειρές στην τηλεόραση μας έχουμε και την ανάγκη να συνδέσουμε σε αυτήν διάφορες συσκευές όπως εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, usb stick, κονσόλες και πολλά άλλα. Δεν θα πρέπει λοιπόν να βιαστούμε με την επιλογή μας γιατί κάποια στιγμή θα πούμε ουπς δεν το είχα υπολογίσει ότι θα ήθελα άλλη μια θύρα.
Οπότε καλό θα ήταν να έχουμε πάνω από 2 υποδοχές HDMI. Επίσης πρέπει να δώσουμε προσοχή αν είναι HDMI 2.1 ή όχι που μπορούν να υποστηρίζουν μεγαλύτερες αναλύσεις.
Όσον αφορά τις θύρες USB θέλουμε πάνω από 2 γιατί υπάρχουν πάρα πολλές συσκευές που μπορούν να συνδεθούν στην τηλεοραση μας.
Θα ήταν πολύ χρήσιμο να είχε η τηλεοραση μας και υποδοχή για κάρτες μνήμης. Έτσι ώστε να έχουμε άμεση πρόσβαση σε video και φωτογραφίες.
Διάβαστε επίσης: Οι διαφορές του HDMI με το DisplayPort
Τεχνολογία προβολής εικόνας
Εφόσον λοιπόν έχουμε καταλήξει τι ακριβώς διαστάσεις θέλουμε τι ανάλυση και πόσες υποδοχές ερχόμαστε στο θέμα της ποιότητας των χρωμάτων και του φωτισμού. Οι νέες τηλεοράσεις βασίζονται στην τεχνολογία LED. Για την ακρίβεια υπάρχουν 3 παραλλαγές όπως:
- LED
- OLED
- QLED
Ποια από τις τρεις όμως είναι η καλύτερη για μας; Αυτό έχει να κάνει με το πως θα χρησιμοποιήσουμε την οθόνη μας. Ας δούμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά τους και τις διαφορές τους.
Ποιότητα Εικόνας
- LED: Θα λέγαμε ότι μας δίνει μια απλή εικόνα με υψηλή φωτεινότητα
- OLED: Η ποιότητα της εικόνας είναι εξαιρετική θα έλεγε κάποιος
- QLED: Η ποιότητα εικόνας είναι και εδώ εξαιρετική με περισσότερα χρώματα
Φωτεινότητα
- LED: Καταλαβαίνεις ότι φωτίζει ολόκληρη
- OLED: Είναι πιο φωτεινή σε συγκεκριμένα σημεία
- QLED: Φωτίζει ολόκληρη όπως η LED
Κατανάλωση Ρεύματος
- LED: Ανάλογα πόσο φωτεινή είναι
- OLED: Καίνε περισσότερο ρεύμα από τις LED και QLED
- QLED: Εξαρτάται από τη φωτεινότητα αλλά είναι πιο οικονομική από τις OLED
Γωνία Θέασης
- LED: Δεν βλέπεις καλά από τα πλάγια
- OLED: Δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά από τα πλάγια
- QLED: Η απόδοση της είναι σταθερή σε κάθε γωνία
Είναι λοιπόν προτιμότερο μια τηλεόραση με τεχνολογία QLED να κάνει την απόλυτη διαφορά
Επιπλέον δυνατότητες
Όμως δεν τελειώνουμε εκεί ευτυχώς. Μιας και υπάρχουν τεχνολογίες και δυνατότητες που θα κάνουν την καθημερινότητα μας ακόμα πιο συναρπαστική. Ας τις δούμε με απλά λόγια.
Smart TV
Είναι η τηλεόραση που μπορεί να συνδεθεί μέσω διαδικτύου και να χρησιμοποιεί εφαρμογές όπως Netflix, YouTube, Spotify.
Android TV
Αυτές οι τηλεοράσεις είναι βασισμένες στο λειτουργικό Android. Αυτό σημαίνει ότι συμπεριφέρονται όπως τα κινητά μας και τα tablet. Σε αυτές τις τηλεοράσεις έχουμε πρόσβαση στο Google Play Store, ώστε να κατεβάζουμε εφαρμογές Android, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών media streaming (όπως τα Netflix, Hulu) και παιχνιδιών (gaming).
Δορυφορικός & Επίγειος δέκτης (DVB-S/T/T2)
Ο DVB-S δέκτης είναι απαραίτητος για την παρακολούθηση δορυφορικών καναλιών, τα οποία είναι ψηφιακά κανάλια που εκπέμπονται μέσω δορυφόρου. Φυσικά, για την παρακολούθησή τους είναι, επίσης, απαραίτητη η χρήση δορυφορικού πιάτου.
Ο DVB-T2 δέκτης είναι απαραίτητος για την παρακολούθηση καναλιών μέσω επίγειας μετάδοσης, όπως παρέχεται στη χώρα μας μέσω της DIGEA. Για την παρακολούθηση επίγειων καναλιών, απαιτείται έστω δέκτης DVB-T, καθώς ο δέκτης DVB-T2 αποτελεί μια αναβαθμισμένη εκδοχή του.
High Dynamic Range (HDR)
Η συγκεκριμένη τεχνολογία καταφέρνει να αποδώσει μεγαλύτερο δυναμικό εύρος και πιο πλούσια χρώματα. Το αποτέλεσμα είναι η διατήρηση της λεπτομέρειας στις σκοτεινές και φωτεινές περιοχές. Ταυτόχρονα όμως με πιο φυσική απόδοση των χρωμάτων. Το πρότυπο για την τεχνολογία αυτή ονομάζεται High Dynamic Range (HDR) και σχετική ετικέτα συνοδεύει τις τηλεοράσεις που το υποστηρίζουν.
Συνοψίζοντας
Πιστεύω απαντήσαμε με απλά λόγια στο πως να επιλεξουμε την καλυτερη τηλεοραση. Σας θυμίζω κοιτάμε αρχικά πόσα χρήματα μπορούμε να διαθέσουμε. Μιας και οι τεχνολογίες μπορούν να μας συνεπάρουν.