Σχετικά με τις χειρουργικές μάσκες
Αν και οι χειρουργικές μάσκες είναι κατασκευασμένες για το περιβάλλον του νοσοκομείου υπάρχουν διαφόρων ειδών μάσκες. Η ποιότητα τους βασίζεται στο πόσα φίλτρα περιλαμβάνουν και από τι είδους φίλτρα. Ανάλογα τους ιούς τα βακτήρια και τα μικρο σωματίδια. Ας δούμε λίγο τις κατηγορίες μασκών.
Υπάρχουν οι παρακάτω:
Ν95
Μια μάσκα τύπου N95 είναι μια μάσκα που έχει στόχο να κρατιέται ερμητικά στο πρόσωπο. Επιπλέον εκτός από τα διάφορα σωματίδια και σταγονίδια, η μάσκα μπορεί να φιλτράρει το 95% των βακτήριων και των ιων.. Το σημαντικό τους μειονέκτημα αν μπορούμε να πούμε, είναι ότι μιλάμε για μια μάσκα που δεν ταιριάζει σε όλους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να την δοκιμάσει κάποιος για να είναι σίγουρος οτι προσαρμόζεται σφικτά στο πρόσωπο του. Αν δεν είναι σφικτή τότε δεν έχει νόημα να την φοράμε και δεν θα μας δώσει την προστασία που χρειαζόμαστε.
Επίσης σημαντικό είναι ότι στα παιδιά και σε άτομα με γένια, δεν θα προσαρμοστεί ποτέ στο πρόσωπο οπότε είναι σαν να μην φοράμε τίποτα.
Οι χειρουργικές
Οι χειρουργικές μάσκες πιο αναλυτικά μας προσφέρουν το γεγονός οτι είναι ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ και το τονίζουμε γιατί σκέφτεστε, έλα μωρέ θα πάρω δέκα μάσκες και θα φοράω την κάθε μια για 3-4 μέρες. Λάθος και εγκληματικό!
Οι χειρουργικές μάσκες πρέπει να καλύπτουν και μύτη και στόμα. Δεν είναι αξεσουάρ για το σαγόνι μας ή το λαιμό μας. Μας προστατεύουν από σταγονίδια, και μικρο οργανισμούς. Είναι σημαντικό επίσης το μικρό έλασμα στη μύτη για να την κρατάει σταθερή.
Το σημαντικό είναι να την κρατάμε από τα λαστιχάκια της με τα δάχτυλα μας και τις άκρες των δαχτύλων μας.
Οι υφασμάτινες
Σχετικά με τις υφασμάτινες μάσκες έχουν γίνει διάφορες μελέτες και έρευνες που σαν συμπέρασμα λένε ότι δεν μας προσφέρουν κάτι, παρα μόνο από πλευράς αισθητικής. Πρέπει να τις πλένουμε ξανά και ξανά και να τις σιδερώνουμε. Με βάση το CDC στην Αμερική μπορεί να βοηθήσει σε ένα ποσοστό μόνο αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα, για να μην μεταφέρουν τον οποιοδήποτε ιο σε άλλους. Έτσι αυτό που κερδίζουμε είναι μόνο στο οικονομικό κομμάτι και τίποτα παραπάνω. Υπάρχουν επίσης και αρκετές πληροφορίες στο πως θα κατασκευάσετε μια υφασμάτινη μάσκα μόνοι σας.
Συμπέρασμα
Για να βάλουμε λοιπόν μια μάσκα, την τοποθετούμε προσεκτικά, ιδίως όταν είμαστε σε πολυσύχναστους χώρους. Δεν την βάζουμε στην τσέπη, δεν την φοράμε για ημέρες. Την πετάμε στην ανακύκλωση και όχι στο δρόμο.
Βοηθήστε τους φίλους και γνωστούς κάνοντας κοινοποίηση το άρθρο μας – Αν σας ενδιαφέρουν περισσότερα άρθρα δεν έχετε παρα να κάνετε εγγραφή στο Newsletter μας