Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Παιδιά κάτω των 12 ετών και Social Media

Σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2021

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουν κατακλίσει τον κόσμο. Για άλλους είναι χαρά και για άλλους είναι μάστιγα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως έχουν έρθει και δεν θα πάνε πουθενα καλώς ή κακώς. Αυτό επηρεάζει και σε μεγάλο βαθμό όλες τις οικογένειες. Εμείς μιας και ανήκουμε στη γενιά που έδωσε ζωή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αλλιώς social media θα σας αναλύσουμε διάφορες πτυχές του θέματος όσον αφορά τα παιδιά που είναι κάτω από 12 ετών.

Ποια είναι τα social media και ο σκοπός του καθενός;

Υπάρχουν φυσικά πολλά μέσα που μπορεί κάποιο άτομο να χρησιμοποιήσει. Τα πιο γνωστά είναι τα παρακάτω

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest

Ο σκοπός τους είναι..

Το κάθε ένα από τα παραπάνω έχει δημιουργηθεί για ένα συγκεκριμένο σκοπό, αντιπροσωπεύοντας μια διαφορετική πλευρά της κοινωνικότητας ενός ατόμου. Σαν άτομα θέλουμε να ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους για να αναπτύξουμε τον χαρακτήρα μας και την ψυχοσύνθεση μας, Εδώ κάπου θυμάμαι τη γιαγιά μου που έλεγε πρόσεχε τις παρέες που κάνεις.

Τα παιδιά λοιπόν είναι κάτι ιδιαίτερο και εύθραστο. Ανα πάσα στιγμή μπορεί κάτι να πεις σε ένα παιδί και να το αποδεχτεί είτε θετικά είτε αρνητικά ακόμα και για όλη του τη ζωή.

Κερδίζουμε μέσα από αυτά;

Για όλα αυτά γίνονται πάρα πολλές συζητήσεις εδώ και χρόνια. Αν κάποιος κερδίζει κάτι είναι θεωρώ στο να μοιράζεται τη χαρά του ή τη λύπη του. Να διοχετεύει ας πούμε την θετική ή αρνητική του ενέργεια στους άλλους. Αυτό που λέμε να το βγάλει απο μέσα του. Το να παίζουμε για παράδειγμα παιχνίδια από το Facebook για μένα δεν λέει κάτι. Μπορεί κάποιος να παίζει και διαφορετικά. Να μιλάμε με τους φίλους μας ναι μας δίνει μια αμεσότητα ακόμα και για ώρα ανάγκης. Να μαθαίνουμε διάφορα γεγονότα τη στιγμή που γίνονται επίσης είναι ένα κέρδος σε μια εποχή που όλα γίνονται αστραπιαία.

Το παιδί κάτω των 12 ετών ιδιαίτερα, δεν έχει να κερδίσει τίποτα από αυτά. Για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν δημιουργήθηκαν για παιδιά. Στην πραγματικότητα εκμεταλεύονται την περιέργεια των παιδιών για να δημιουργήσουν μελλοντικούς χρήστες μιας και τα παιδιά δεν θα είναι πάντα παιδιά.

Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο για ένα παιδί;

Πολλοί γονείς με ρωτάνε είναι επικίνδυνο για το παιδί μου να του ανοίξω ένα λογαριασμό γιατί κλαίει γιατί το έχουν οι φίλοι του και αυτό δεν έχει. Όλα είναι σχετικά, όπως δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε μια κουζίνα που απλώσαμε το χέρι μας στο αναμένο μάτι και καήκαμε, άλλο τόσο δεν μπορούμε να τα κατηγορήσουμε άμεσα ως την πηγή όλων των κακών.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνο social media. Μιας και παντού θα υπάρχουν οι “κακές παρέες”. Οι αποπλανήσεις των παιδιών δυστυχώς δεν γίνονται μόνο στο Facebook ή το Instagram. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση.

Ιδιαίτερα για τα παιδιά που είναι μικρά θα μπορούσε κάποιος να πει ότι όλα είναι επικίνδυνα σε ένα βαθμό μιας και όπως ανέφερα, οτιδήποτε δούν ή ακούσουν δεν έχουν τη γνώση να το φιλτράρουν.

Μπορώ να προστατέψω ενα παιδί από τα social media;

Επίσης μια μεγάλη κουβέντα αφορά την προστασία των παιδιών από όλα τα περίεργα που μπορούν να συμβούν στα social media. Νομίζω δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη συνταγή. Νιώθουμε ότι δεν μπορούμε από τη μια πλευρά να τα αποξενώσουμε από τους φίλους τους, αλλά από την άλλη αναζητάμε ειδικά λογισμικά καταγραφής για το τι είπε και σε ποιον.

Η απόλυτη προστασία είναι να μην έχει καθόλου λογαριασμό σε social media. Η άποψη μου είναι ότι δεν το χρειάζεται. Δυστυχώς για να προστατευτεί ένα μικρό παιδί στα μέσα δικτύωσης είναι να γνωρίζει τι θα μπορούσε να συναντήσει. Αν πιστεύετε ότι το παιδί είναι όριμο να ακούσει για όλα τα άσχημα της κοινωνίας ίσως είναι και αυτός ένα τρόπος.

Νομίζω ο καλύτερος τρόπος είναι να  δημιουργήσουν οι γονείς σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά από μικρά ώστε να μην ντρέπονται να εμπιστευτούν ένα περίεργο γεγονός που μπορεί να τους τύχει. Καλώς ή κακώς ακούγεται παλιομοδίτικο αλλά όλα ξεκινούν από την οικογένεια.

Υπάρχουν και εφαρμογές για τον υπολογιστή και το κινητό που φιλτράρουν σε ένα βαθμό άσκοπα video άρθρα και σελίδες όπως το Kaspersky Safekids όμως δεν είναι η απόλυτη προστασία. Δηλαδή δεν το κάνουμε εγκατάσταση και μετά το ξεχνάμε.

Να έχει ένα παιδί Instagram;

Το Instagram, είναι ένα ιδιαίτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Έχει γίνει της μόδας γιατί αρέσει στον κόσμο να δείχνει τον εαυτό του σε όλους. Να μοιράζεται στιγμές από διακοπές και πολλά άλλα. Η τραγικότητα του συγκεκριμένου είναι ότι έχει οδηγήσει πολλά μικρά παιδιά σε τελείως αντικοινωνικές συμπεριφορές, σε εκβιασμούς και άλλα. Το να έχει ένα παιδί κάτω των 12 ετών ένα τέτοιο μέσο απλά για να κάνει πλάκες που μπορεί να μην είναι καθόλου πλάκες μιας και έχει γίνει το όπλο του bulying δεν έχει νόημα.

Οπότε τι κάνουμε..

Υπάρχουν πολλές και διάφορες λύσεις όπως ανέφερα και προηγούμενα. Πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι το κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι ανάλογο με την ηλικία τους αν μπορούμε να το πούμε αυτό. Θα πρέπει να σκεφτείτε ότι αυτά τα μέσα έχουν τεράστια επιροή σε όλο τον κόσμο. Η καλύτερη κοινωνική δικτύωση είναι η δια ζώσης, να παίξουν σε μια πλατεία, να κάνουν ένα άθλημα. Θέλει έναν ιδιαίτερο τρόπο ώστε να καταλάβουν. Με τη φοβέρα δεν φτιάχτηκε ποτέ τίποτα.

ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ!

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε με τις τελευταίες ειδήσεις και προσφορές μας

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση