Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Παιδια και Video Games στην καραντινα

Έχουν γίνει και θα γίνουν κατα καιρούς πάρα πολλές έρευνες σχετικά με τα βιντεο παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά ή στο playstation ή το tablet και το κινητό.

Είναι σχεδόν αναπόφευκτο να παίξουν όσο και να θες να τους περιορίσεις. Τι επιπτώσεις όμως φαίνεται να είχαν τα βιντεοπαιχνίδια στην καθημερινότητα των παιδιών μέσα στην καραντίνα;

Αυτά που γνωρίζουμε γενικά

Τα βιντεο παιχνίδια όπως βλέπουμε καθημερινά παίζουν σημαντικό ρόλο πλεον στις ζωές των παιδιών. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά ηλικίας 2-4 παίζουν σχεδόν 30 λεπτά την ημέρα. Δυστυχώς αυτός ο χρόνος αυξάνεται με την ηλικία. Σε ηλικίες που βρίσκονται 5-9 ετών παίζουν περίπου 45 λεπτά την ημέρα ενώ τα μεγαλύτερα τούλαχιστον 1.30 ώρα.

Σε κάποιες χώρες όπως Σουηδία, Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα χρησιμοποιούν την δύναμη των video games και έχουν στο δυναμικό τους αρκετά εκπαιδευτικά παιχνίδια. Οι απόψεις συνεχίζουν όμως να διίστανται σε σχέση με τα αποτελέσματα που προκαλούν στον εγκέφαλο των παιδιών.

Σαν γονείς εστιάζουμε κυρίως στους κινδύνους και όχι στα οφέλη που ίσως υπάρχουν. Η δική μας λογική, είναι τα πάντα να γίνονται με μέτρο. Αν γνωρίζεις τι video game να αναζητήσεις τότε όλα γίνονται λίγο πιο απλά. Υπάρχουν τόσα εκπαιδευτικά παιχνίδια που πλέον γίνεται χαοτικό.

Σχετικά με την καραντίνα

Η καραντίνα ήρθε απότομα και έκανε τα παιδιά να θέλουν να ξεφύγουν από την πραγματικότητα και την βαρετή καθημερινότητα. Οι χρόνοι παραμονής στο κάθε παιχνίδι σίγουρα τριπλασιάστηκε μέσα στην ημέρα. Τα πρώτα σημάδια που θα μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει σε παιδιά που ήταν συνέχεια στα video games τους ήταν κυρίως μια παραπάνω έλλειψη συγκέντρωσης και μια ίσως απόσπαση προσοχής. Μιας και το μυαλό τους βρίσκονταν μόνιμα στα παιχνίδια.

Τι θα κέρδιζε ένα παιδί από ένα σωστό video game

Αρχικά θα κέρδιζε και θα ανέπτυσε μια μεγαλύτερη τάση στο να λύνει ευκολότερα προβλήματα. Αυτό αν είχαμε προνοήσει και από την πλευρά μας να έχουμε παιχνίδια βασισμένα σε παζλ και γρίφους. Θα έμπαιναν στη διαδικασία να σκεφτούν και όχι απλά να πυροβολήσουν. Κάτι το οποίο δεν ειναι και το καλύτερο όπως φαντάζεστε. Σίγουρα λόγω καραντίνας υπήρξαν και αρκετά παιχνίδια που τα παιδιά έλυσαν πολλά παζλ και παρόμοια games σκέψης μιας και είχαν πολλές ώρες μπροστά τους.

Επίσης, υπάρχουν video games που ασυναίσθητα ενθαρρύνουν το παιδί να κάνει κι αυτό διάφορες κινήσεις όπως και οι ήρωες του. Αυτό είναι και καλό και κακό. Μιας και από την μια μερια τα έβαλε να προσπαθήσουν να γυμναστούν κάνοντας τις συγκεκριμένες κινήσεις. Αλλα, από την άλλη ανεβοκατέβαιναν ιδίως τα αγόρια από καρέκλα σε καρέκλα.

Όσα παιδιά ασχολήθηκαν περισσότερο με παιχνίδια όπως το Minecraft εξάσκησαν την δημιουργικότητα τους μιας και είχαν το χρόνο και παραπάνω ελευθερία να σκεφτούν.

Ποιά είναι ενδιαφέροντα οικογενειακά παιχνίδια

Τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα

Όπως ανέφερα νωρίτερα όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Έτσι και τα video games ακόμα και σε περίοδο καραντίνας έπρεπε και πρέπει να έχουν ένα μέτρο. Οι κανόνες που θα πρέπει να προσπαθούμε να τηρούμε οικογενειακώς είναι

Για παιδιά Δημοτικού

  • Να αναζητούμε παιχνίδια για τα παιδια με σήμανση G ή PG
  • Να ζητήσουμε από τα παιδια να μας ενημερώσουν όταν κατεβάζουν ένα παιχνίδι
  • Να φροντίσουμε να είμαστε κοντά στα παιδιά αν χρειαστούν βοήθεια σε κάποιο video game
  • Να ορίσουμε ώρες και ημέρες που επιτρέπεται να παίζουν πάντα μετά τις εργασίες του σχολείου, και πριν το βραδυνό φαγητό
  • Να έχουμε οπτική επαφή με τα παιδιά την ώρα που παίζουν

Για πιο μεγάλα παιδιά

Όσο βέβαια το παιδί μεγαλώνει θεωρητικά θα έχει ήδη καταλάβει τους κινδύνους και πως πρέπει να προστατευτεί. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να πάρει περισσότερες ευθύνες όσον αφορά τις επιλογές που κάνει στα παιχνίδια.

Με τη συζήτηση και όχι με τις απειλές σε θέματα όπως

  • Πότε πρέπει να παίζει ένα παιδί. Να του εξηγήσουμε ότι για παράδειγμα δεν μπορεί να παίξει πριν κοιμηθεί γιατί πολύ απλά δεν θα κοιμηθεί αφού θα είναι σε υπερένταση
  • Να καταλάβει ότι άλλα παιχνίδια είναι για πολύ ώρα και άλλα όχι. Δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια δράσης 10 ώρες όπως θα έπαιζε ένα παιχνίδι γρίφων
  • Θα ήταν σωστό να του πείτε ότι πρέπει να κάνει ακόμα και στο παιχνίδι διαλείμματα

Συνοψίζοντας

Μιας και δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα έχουμε μια επόμενη καραντίνα, καλό είναι από τώρα να ενημερώσουμε τα παιδιά για τους κινδύνους που μπορεί να έχει μια παρατεταμένη χρήση με λάθος video games χωρίς κανόνες. Η τεχνολογία δεν είναι αναγκαστικά εχθρός αλλά μπορεί να γίνει ένας ισχυρός σύμμαχος για να έχουμε μια ακόμα Best Family 🙂

ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ!

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε με τις τελευταίες ειδήσεις και προσφορές μας

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση