Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Επιλέγοντας τον καλύτερο καθαριστή αέρα

Φυσικά γνωρίζουμε ότι είναι σχεδόν απαραίτητο πλέον να καθαρίζουμε τακτικά το χώρο μας στο σπίτι. Υπάρχει όμως κάτι μέσα στο σπίτι που δεν είναι εύκολο πάντα να καθαριστεί και αυτό φυσικά είναι ο αέρας που βρίσκεται μέσα σε αυτό. Επιλέγοντας τον καλύτερο καθαριστή αέρα μπορούμε να βοηθούμε αρκετά και να έχουμε ένα υγιεινό σπίτι. Βέβαια μπορεί να αναρωτηθείς αν τελικά κάνουν καλή δουλειά οι καθαριστές αέρα.

Λειτουργούν καλά;

Αυτές οι συσκευές για να καθαρίσουν τον αέρα χρησιμοποιούν φίλτρα και ανεμιστήρες για να αφαιρέσουν τα σωματίδια και να κυκλοφορήσουν τον καθαρό αέρα πίσω στο δωμάτιο.

Σίγουρα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα και να σε βοηθήσουν να αναπνεύσεις καλύτερα. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν άνθρωποι με αλλεργίες ή άσθμα μπορεί να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Τα πάντα βασίζονται στο πόσο καλό είναι το φίλτρο που έχει ένας καθαριστής αέρα. Συνήθως τα φίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Air) μπορούν να καθαρίζουν τo 99,95% από τα σωματίδια. Αυτό που ίσως δεν μπορούν να καθαρίσουν εύκολα, μπορεί και καθόλου είναι ο αέρας που περιέχει τοξίνες όπως είναι το οι οσμές από μπογιά ή από άλλα καθαριστικά προϊόντα.

Μπορεί ο κατασκευαστής να λέει ότι μπορεί να καθαρίζει 50 τετραγωνικά η συσκευή  αλλά αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Καλό θα ήταν επίσης να μην βασιστούμε στις διάφορες διαφημίσεις που αναφέρουν ότι αυτές οι συσκευές καθαρίζουν τον αέρα ακόμα  και από τον κορωνοϊό.

Μας κάνουν κακό;

Οι καθαριστές αέρα δεν είναι το ιδανικότερο μηχάνημα που μπορούμε να έχουμε στο σπίτι για να καθαρίζει τον αέρα. Δεν καθαρίζουν τα πάντα. Μπορεί να γίνουν ένα συνοδευτικό μηχάνημα σε σχέση με τα υπόλοιπα που έχουμε στο σπίτι.

Επίσης κάτι διαφορετικό που πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι οι διάφοροι καθαριστές αέρα μπορεί να περιλαμβάνουν και τη λειτουργία του ιονιστή. Τώρα το πόσο μπορεί να μας βοηθήσει ένας ιονιστής στο σπίτι είναι σχετικό.

Αρκετοί κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι τα διάφορα σωματίδια μπορούν να μειωθούν χρησιμοποιώντας τον ιονιστή. Μπορεί όμως ένας ιονιστής να προκαλέσει και διάφορους ερεθισμούς στους πνεύμονες και να χειροτερεύσει η κατάσταση ενός άσθματος.

Καλό λοιπόν είναι να χρησιμοποιούνται με μέτρο και να μην τους χρησιμοποιούμε με υπερβολή.

Συντήρηση

Όσον αφορά τη συντήρηση ενός καθαριστή αέρα Καλό είναι να μην μείνουμε μόνο στην εξωτερική του εμφάνιση αν έχει σκόνη. Κάθε μερικούς μήνες θα πρέπει Ή να καθαρίζουμε τα φίλτρα ή να τα αντικαθιστούμε με καινούργια με βάση τις συμβουλές του κατασκευαστή.

Λειτουργία

Σχετικά με τη λειτουργία της συσκευής θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι περισσότερες είναι θορυβώδης. Την αγοράσαμε λοιπόν ένα καθαριστεί θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν μας ενοχλεί και ιδιαίτερα ο θόρυβος που θα κάνει για να καθαρίσει τον αέρα. 

Παρακάτω θα δούμε τους τρεις καλύτερους καθαριστές αέρα μέχρι 250 ευρώ που εξυπηρετούν τα περισσότερα τετραγωνικά και έχουν τα καλύτερα φίλτρα αέρα.

Winix Zero Ιονιστής

Κάλυψη 99 m²

Θόρυβος 51 dB

Τιμή από 249€

Xiaomi Mi Air Pro Η

Κάλυψη 75 m²

Θόρυβος 34 dB

Τιμή από 210€

Rohnson R9700

Κάλυψη 60 m²

Θόρυβος 29 dB

Τιμή από 230€

Συνοψίζοντας

Σε αρκετές περιπτώσεις είναι αναγκαίο να έχουμε έναν καθαριστή αέρα. Επιλέγοντας τον καλύτερο καθαριστή αέρα ίσως μπερδευτούμε κάποια στιγμή. Με αυτή τη συσκευή θα είμαστε σίγουροι ότι ο χώρος μας θα είναι με όσο πιο καθαρό αέρα γίνεται. Αν και οι τιμές τους δεν πέφτουν κάτω από 200€ στη σημερινή εποχή γίνονται απαραίτητοι.

Αφήστε μια απάντηση