Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Οι καλυτερες μητρικες καρτες μεχρι 200€

Σε αυτό το μικρό άρθρο θα δούμε σχετικά με τις μητρικές κάρτες και τη χρησιμότητά τους στους υπολογιστές μία μητρική κάρτα είναι πολύ σημαντική γιατί πάνω σε αυτήν συνδέονται όλα τα εξαρτήματα του υπολογιστή.  Πιο συγκεκριμένα θα δούμε ποιες είναι οι καλυτερες μητρικες καρτες που είναι κάτω από 200 ευρώ. Είναι κάρτες που είναι προσιτές για όλους τους χρήστες και για πάρα πολλές χρήσεις. Ίσως δεν κάνουν βέβαια για το απόλυτο gaming αλλά είναι πάρα πολύ ποιοτικές.

Σχετικά με τα μεγέθη των καρτών

Οι καλυτερες μητρικες καρτες βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη. Υπάρχει το μέγεθος atx, micro atx, mini atx που είναι ίσως και τα πιο συνηθισμένα για όλους τους χρήστες. Το full atx είναι ένα μέγεθος πού είναι το μεγαλύτερο που μπορεί κάποιος να έχει μέσα στο κουτί.

Wikipedia

Έχει το πλεονέκτημα να έχει περισσότερες υποδοχές σε σχέση με τα άλλα μεγέθη. Αν είμαστε απαιτητικοί χρήστες τότε το πιο πιθανόν είναι να χρειαστούμε μία μητρική κάρτα μεγέθους full atx. Αν πάλι είμαστε απλοί χρήστες που περιοριζόμαστε στη χρήση του διαδικτύου τότε ένα από τα υπόλοιπα δύο μεγέθη είναι σούπερ αρκετό και οικονομικό.

Τι είναι το BIOS

Όσον αφορά το bios μιας μητρικής μπορούμε να πούμε ότι είναι το κεντρικό πρόγραμμα της μητρικής. Δηλαδή το λογισμικό το οποίο ελέγχει όλες τις ρυθμίσεις και συσκευές που βρίσκονται πάνω στη μητρική. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πως μπαίνουμε στο bios του υπολογιστή μας και τι μπορούμε να αλλάξουμε μέσα από αυτό. Συνήθως μπαίνουμε στο bios πατώντας το πλήκτρο F2 στο πληκτρολόγιο μας.

Μπορούμε να ρυθμίσουμε την ώρα του υπολογιστή και την ημερομηνία μπορούμε επίσης να ρυθμίσουμε την ταχύτητα της μνήμης RAM όπως επίσης Ποιες συσκευές θα ξεκινήσουν τον υπολογιστή όπως για παράδειγμα το στικάκι ο σκληρός δίσκος ή το DVD Drive.

Τέλος μία πολύ σημαντική ρύθμιση που έχει η μητρική είναι αυτή που ρυθμίζει τις θερμοκρασίες και το πόσο γρήγορα μπορούν να δουλεύουν τα ανεμιστηράκια που είναι συνδεδεμένα πάνω σε αυτήν. Αυτό είναι σημαντικό Γιατί χωρίς καλή ψύξη ο υπολογιστής θα ανεβάζει συχνά θερμοκρασίες και δεν θα έχει τις ίδιες επιδόσεις όπως στις προδιαγραφές του.

Τι είναι το chipset

Το chipset ενός υπολογιστή και μιας μητρικής ελέγχει την επικοινωνία μεταξύ της cpu της μνήμης και των διαφόρων συσκευών αποθήκευσης και των άλλων περιφερειακών. 

Είναι κατασκευασμένα κυκλώματα που είναι δημιουργημένα από τους μεγάλους παίκτες κυκλωμάτων όπως είναι Intel η AMD.  Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι το κάθε chipset προορίζεται για μια συγκεκριμένη οικογένεια επεξεργαστών. Για παράδειγμα το chipset z490 υποστηρίζει επεξεργαστές 10ης γενιάς.

Ποιες υποδοχές είναι σημαντικές

Μία μητρική έχει πάρα πολλές υποδοχές η καθεμία υποδοχή κάνει μία συγκεκριμένη δουλειά. Όμως υπάρχουν κάποιες υποδοχές πολύ πιο σημαντικές από κάποιες άλλες που χωρίς αυτές δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.

Για παράδειγμα δεν μπορούμε να φανταστούμε μία μητρική να έχει μόνο δύο sata υποδοχές. Μιας και η καθημερινότητα επιτάσσει να έχουμε πολλούς δίσκους και γρήγορους σκληρούς δίσκους. Επιπλέον, καλό θα ήταν μια μητρικη να εχει και υποδοχές M.2 για γρήγορους SSD Δισκους.

Επίσης θα θέλαμε μία μητρική να έχει αρκετές υποδοχές για ανεμιστήρες ώστε να μπορούμε να την τοποθετήσουμε και σε ένα μεγαλύτερο κουτί άνετα και εύκολα.

Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε υποδοχές όπως τα USB. Είναι ένα must για όλες τις καθημερινές εργασίες μας. Το λιγότερο λοιπόν που θα θέλαμε να έχει μία μητρική είναι τουλάχιστον 6 υποδοχές USB στην εποχή μας.

Τέλος καλό είναι η μητρική μας να έχει υποδοχή για οθόνη κατά προτίμηση DVI ή HDMI ή ακόμα και DisplayPort.

Ποιο είναι το καλύτερο μέγεθος μιας μητρικής κάρτας

Όπως αναφέραμε πριν υπάρχουν διάφορες σημαντικές υποδοχές σε μία μητρική επάνω. Οπότε όταν εμείς πρέπει να επιλέξουμε το καλύτερο μέγεθος μιας μητρικής πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι όσο πιο μεγάλη είναι η μητρική τόσο περισσότερες υποδοχές θα έχει.

Τα μεγέθη βέβαια atx έχουνε και μία επιβάρυνση αρκετά στην τιμή τους ανάλογα βέβαια για ποιο λόγο τα θέλουμε.

Οι καλυτερες μητρικες εως 200€

Ποιες είναι λοιπόν oι καλυτερες μητρικες καρτες που τις βρίσκουμε κάτω από 200 ευρώ. Αυτό θα δούμε παρακάτω. Τις επιλέξαμε με βάση τις υποδοχές που θα έπρεπε να έχει και το chipset. Έχουμε λοιπόν

  • MSI MPG Z490 Gaming Plus Motherboard ATX με Intel 1200 Socket
  • MSI Z490 A Pro Motherboard ATX με Intel 1200 Socket
  • Asus ROG Strix B550-F Gaming (Wi-FI) Motherboard ATX με AMD AM4 Socket
  • MSI MAG B550 Tomahawk Motherboard ATX με AMD AM4 Socket

Όσον αφορα την MSI MPG Z490 Gaming Plus Motherboard ATX με Intel 1200 Socket, υποστηρίζει το socket 1200 για μοντέρνους επεξεργαστές. Επίσης, έχει όπως και οι υπόλοιπες 6 Sata III και 2 θύρες USB 2.0 με 3 θύρες USB 3.2 .

MSI MPG Z490 Gaming Plus

Η Asus βέβαια, υποστηρίζει και RGB φωτισμό αλλά έχει και WiFi σε σχέση με τις άλλες που δεν έχουν. Όμως από πλευράς M.2 έχει 1 Θύρα PCIe 3.0, 1 Θύρα PCIe 4.0. Ενώ οι υπόλοιπες μητρικές της MSI έχουν 2 Θύρες PCIe 4.0 αν εξαιρέσεις την MSI Z490 A Pro που έχει 2 Θύρες PCIe 3.0

Asus ROG Strix B550-F Gaming

Επιπλέον όλες οι μητρικές έχουν και display port αλλα και HDMI οπότε έχουμε πολλές επιλογές για να επιλέξουμε όσον αφορά την οθόνη ή τις οθόνες μας.

Για Intel CPU

MSI MPG Z490 Gaming PlusMSI Z490 A Pro
SocketSocket
12001200
ChipsetChipset
Intel Z490Intel Z490
Πλήθος SATA III 6Gb/sΠλήθος SATA III 6Gb/s
6 ports6 ports
ΜέγεθοςΜέγεθος
ATXATX
ΤιμήΤιμή
162€132€

Για AMD Επεξεργαστές

MSI MAG B550 TomahawkAsus ROG Strix B550-F Gaming
SocketSocket
AM4AM4
ChipsetChipset
AMD B550AMD B550
Πλήθος SATA III 6Gb/sΠλήθος SATA III 6Gb/s
6 ports6 ports
ΜέγεθοςΜέγεθος
ATXATX
ΤιμήΤιμή
133€176€

Συνοψίζοντας

Αναρωτηθήκαμε για εσας ποιες είναι οι καλυτερες μητρικες καρτες κατω απο 200€. Με απλά λόγια σας παρουσιάσαμε τι πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε μια μητρική. Έστω και μέχρι 200€. Σίγουρα μπορείτε να έχετε βρεί κάτι διαφορετικό. Ανάλογα για ποια χρήση προορίζετε την μητρικη, που εσεις γνωρίζετε καλυτερα έτσι θα καταλήξετε πιο εύκολα στην σωστή επιλογή.

🤞 Γεια σου Gamer..Κατέβασε το αρχείο GameStats

Παρακολούθησε στατιστικά πόσες ώρες κάθεσαι το μήνα στις κονσόλες σου και παίζεις με τα αγαπημένα σου παιχνίδια. Κάνε Εγγραφή – Επιβεβαίωση και κάνε Download..

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε περισσότερα στην Πολιτική Απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Αφήστε μια απάντηση