Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο Απόλυτος Οδηγός E-Learning 2022

Ο απόλυτος οδηγός E-Learning δημιουργήθηκε για να σας προσφέρει διάφορες διευκρινίσεις σχετικά με το E-Learning για το 2022. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε όσα περισσότερα θέματα μπορέσαμε, που προβληματίζουν κάθε οικογένεια. Το κόστος τις δυσκολίες τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Ο απόλυτος οδηγός E-Learning ήρθε για να σας λύσει κάθε απορία.

Περιεχόμενα

 1. Μορφές E-Learning
 2. Πλατφόρμα LMS
 3. Τι είναι μια Πλατφόρμα E-Learning
  1. Cisco Webex
  2. Zoom
 4. Τι κερδίζω με E-Learning
  1. Στατιστικά Στοιχεία 
  2. Μαρτυρίες
 5. Μειονεκτήματα
 6. Για ποιες ηλικίες είναι κατάλληλο
 7. Υπάρχει παραπάνω κόστος
 8. Τι χρειάζομαι για το μάθημα;
  1. Υπολογιστής Desktop – Laptop
  2. Κάμερα Μικρόφωνο
  3. Ακουστικά – Μικρόφωνο
  4. Καλή σύνδεση Internet
  5. Κατάλληλο χώρο
 9. Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς
 10. Ασφάλεια

 

Μορφές E-Learning

Οι βασικές μορφές για απομακρυσμένα μαθήματα είτε πρόκειται για πανεπιστήμιο είτε πρόκειται για σχολείο είναι δύο.

 • Εκπαιδευτική Πλατφόρμα LMS
 • Ζωντανά μαθήματα με Ειδικό Λογισμικό

LMS

Πλατφόρμα LMS

H πλατφόρμα LMS είναι βασισμένη σε μια συγκεκριμένη λογική.  Ο μαθητής η φοιτητής θα συνδεθεί σε μια ιστοσελίδα εκεί μπορεί να βρει εκπαιδευτικό υλικό, να κάνει ασκήσεις για το μάθημα του να τις ανεβάσει, όπως και διαγωνίσματα που αυτόματα θα αξιολογηθεί. Μια πλατφόρμα είναι και το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο για μαθητές και δασκάλους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι περισσότερες βασίζονται στο Moodle

 

Τι είναι μια πλατφόρμα E-Learning

Μια ιστοσελίδα που εφόσον κάνουμε εγγραφή μπορούμε να κάνουμε μαθήματα. Ως καθηγητές καλούμε με email τους μαθητές μας. Οι μαθητές και στο email που θα λάβουν από εμάς ανοίγουν το link και ξεκινάνε την διαδικασία της σύνδεσης με την εικονική τάξη. Θα μας προτείνουν να κατεβάσουμε την απαραίτητη εφαρμογή για την διαδικασία του μαθήματος. Λίγο πριν συνδεθούμε μπορούμε να δούμε αν δουλεύει η κάμερα και τα ακουστικά με το μικρόφωνο μας.

Όταν συνδεθούμε ο καθηγητής μπορεί να μας στέλνει υλικό, να μοιράζεται την επιφάνεια εργασίας του, όπως επίσης μπορούμε και εμείς να του στείλουμε εργασίες μας.

Οι πιο γνωστές πλατφόρμες που ήδη χρησιμοποιούνται είναι το CISCO WEBEX και το ΖΟΟΜ. Αυτό που προσφέρουν είναι ότι ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει ένα μάθημα όμως με τον περιορισμό των 45 λεπτών στο CISCO WEBEX. Εκτός αν αγοράσουμε κάποιο πακέτο που αφορά περισσότερους μαθητές και καθηγητές με τον ίδιο λογαριασμό.

To CISCO WEBEX δημιουργήθηκε το 2007 στην Αμερική ως θυγατρική εταιρεία της CISCO μιας εταιρείας που προμηθεύει εξοπλισμό για κάθε δίκτυο μικρό η μεγάλο ακόμα και το διαδίκτυο.

Το ZOOM είναι και αυτό μια πλατφόρμα απομακρυσμένης εκμάθησης με βάση την Αμερική που ο ιδρυτής της εργαζόταν στην CISCO WEBEX και από το 2011 έχει μια αυξανόμενη απήχηση.

Τι κερδίζουμε με το E-Learning

Αυτό που σίγουρα κερδίζουμε με την διδασκαλία του E-Learning είναι ένα πιο αποδοτικό μάθημα. Ας σκεφτούμε το σενάριο μαθημάτων για την Α’ Δημοτικού. Όλα τα παιδάκια θέλουν να μιλάνε να κάνουνε γκριμάτσες. Ο δάσκαλος μπορεί απλά να τους κλείσει τα μικρόφωνα και όλα να ακούνε μόνο αυτόν. Επίσης, πόσα παιδιά δεν παραπονέθηκαν ότι δεν βλέπουν καλά γιατί είναι στο τελευταίο θρανίο ή γιατί ο δάσκαλος δεν κάνει καλά γράμματα. Ο δάσκαλος λοιπόν, μπορεί να τους δείχνει σημειώσεις και όλα τα παιδάκια να βλέπουν καθαρά τι λέει, απευθείας και άμεσα το κάθε παιδί το βλέπει στην οθόνη του. Ο απόλυτος οδηγός για E-Learning θα σας δείξει παρακάτω διάφορα στατιστικά αλλά και τα μειονεκτήματα που δημιουργούνται.

 

 

Μερικά Στατιστικά

 

Μαρτυρίες

Το μάθημα πολύ κατατοπιστικό και ευχάριστο ,δεν υπήρχαν καθόλου προβλήματα και προχωρήσαμε κανονικά την ύλη μας.

 

Ειδικά τώρα στην κρίση που περνάμε λόγω Covid-19, το e-learning βοήθησε ώστε να μην μείνουμε πίσω στα μαθήματα μας με ασφάλεια.

 

 

Μειονεκτήματα

Το βασικότερο μειονέκτημα είναι η έλλειψη φυσικής επαφής με τα άτομα, συμμαθητές δασκάλους, το χώρο του σχολείου. Η φυσική επαφή με όλα αυτά επιδρούν θετικά στον κάθε μαθητή. Μιας και το σχολείο δεν είναι για να παράγουμε παιδιά ρομπότ γνώσεων αλλά και σωστούς ανθρώπους, η κοινωνική επαφή είναι πολύ σημαντική.

Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία για την χρήση μιας πλατφόρμας E-Learning, μιας και όλα τα παιδιά είναι αρκετά εξοικειωμένα με την τεχνολογία. Επίσης δεν απαιτεί περίπλοκες συνδέσεις και διαδικασίες.

 

Υπάρχει παραπάνω κόστος;

Για υπηρεσίες εκπαίδευσης μέσω υπολογιστή, το κόστος θα μπορούσε να ήταν εξαιρετικά χαμηλό, ανάλογα βέβαια το είδος του μαθήματος. Μην ξεχνάμε ότι οι πλατφόρμες αυτές χρησιμοποιούνται από πανεπιστήμια, κολλέγια, ιδιωτικούς φορείς. Θα μπορέσετε να διαπιστώσετε τις τιμές για μαθήματα πληροφορικής στο Computer Friends, όπως και για παράδειγμα μπορείτε να κάνετε εγγραφή σε διάφορα τμήματα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο δείτε τα δίδακτρα για το τμήμα Data Science Python.

 

Τι χρειαζόμαστε για τα μαθήματα

Έρχονται πολλοί μαθητές μας και ρωτάνε έχω έναν υπολογιστή στην αποθήκη τον έχω 8-10 χρόνια κάνει; Μπορώ να τον χρησιμοποιήσω για το μάθημα; Το πιο πιθανό είναι όχι μιας και πολλοί λίγοι και μάλιστα επώνυμοι υπολογιστές μπορούν να προσφέρουν. Οι ιστοσελίδες στην εποχή μας είναι απαιτητικές, οπότε ζητάνε καλύτερο λειτουργικό, καλύτερη διαχείριση μνήμης.

Θα προτείναμε για να ακούμε καλύτερα και αναπόσπαστοι το μάθημα, ακουστικά. Γρήγορα θα καταλάβουμε τη διαφορά των ακουστικών των 5 ευρώ με των 50 ευρώ. Καλύτερος ήχος πιο καθαρός, καλύτερη απομόνωση των εξωτερικών ήχων. Η λύση να έχουμε ηχεία για το μάθημα μπορεί να προκαλέσουν μικροφωνισμούς και σίγουρα δεν είναι για ένα σπίτι που θα υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 3-4 άτομα.

Η κάμερα αν και δεν είναι υποχρεωτική μπορεί να προκαλέσει μια ψευδαίσθηση αμεσότητας, για να μην νιώθουμε ότι μιλάμε στο πουθενά.

Αν τώρα έχουμε και κάμερα και ακουστικά η gaming ακουστικά το πιο πιθανό είναι να πρέπει να επιλέξουμε λίγο πριν συνδεθούμε στο λεγόμενο meeting room, με ποιο από τα δύο θα εργαστούμε αλλιώς δεν θα λειτουργεί κανένα από τα δύο.

Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν αν δεν έχουμε μια καλή σταθερή και γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο. Αν υποθέσουμε ότι μπαίνουμε ασύρματα από το laptop ή το tablet ή το κινητό, η ταχύτητα στο σπίτι μας θα είναι περίπου η μισή, απ΄ότι θα ήταν με καλώδιο. Ιδίως με το κινητό θα ήταν τις περισσότερες φορές απελπιστικά αργό. Αν υπάρχει πρόβλημα απόστασης για να μπορούσαμε να συνδέσουμε το laptop με τον υπολογιστή, υπάρχουν τα powerline που μέσα από το ηλεκτρικό ρεύμα μπορούμε να έχουμε καλύτερη ταχύτητα. Τα πιο γνωστά powerline είναι τα TP-Link και τα Devolo

Για την καλύτερη απόδοση των μαθημάτων καλό είναι να υπάρχει ένας χώρος που θα επικρατεί ησυχία. Καλό θα ήταν να μην ξεκινάμε μαθήματα στο σαλόνι μας ή στην κουζίνα όπου μπορεί να υπάρχουν και άλλα άτομα μαζί.

Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς

Ακόμα και τα καλύτερα μηχανήματα να είχαμε αν δεν υπάρχουν κάποιοι μικροί κανόνες τότε δεν θα μπορεί να αποδώσει όπως πρέπει η απομακρυσμένη εκπαίδευση. Καλό είναι να κάνουμε τα παρακάτω

 • Να μην είμαστε φλύαροι
 • Να μην φωνάζουμε όταν μιλάμε
 • Αν πρόκειται για παιδιά να μην κάνουμε γκριμάτσες
 • Να έχουμε τον κατάλληλο χώρο με την κατάλληλη ησυχία

Ασφάλεια

Σχετικά με την ασφάλεια, οι επικοινωνίες κυρίως μέσω των CISCO WEBEX και ZOOM είναι κρυπτογραφημένες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι με προϋποθέσεις δεν μπορεί να καταλήξουν λίγο ψηφιακά επικίνδυνες. Εννοείται ότι θα πρέπει να έχετε ένα καλό antivirus όπως για παράδειγμα το Internet Security από την Kaspersky.

Για αυτούς που ξεκινούν την συνάντηση, τους δασκάλους δηλαδή,

 • Δεν πρέπει να μοιράζονται το Audio PIN με κανέναν άλλο
 • Να μην δίνουν τους κωδικούς της συνάντησης σε άλλους χρήστες
 • Να μην δίνουν το URL της συνάντησης σε άλλους χρήστες

Για περισσότερα χρήσιμα άρθρα για την καθημερινότητα μιας οικογένειας μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter μας και να μοιραστείτε τον απόλυτο οδηγό e-learning

 

20% ΕΚΠΤΩΣΗ
ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η/Υ
🎁

Εγγραφείτε για να λάβετε την αποκλειστική έκπτωση και ενημερωθείτε για τα πιο πρόσφατα προϊόντα και προσφορές μας!

Αφήστε μια απάντηση