Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Γλώσσες προγραμματισμού για παιδιά

Ο προγραμματισμός είναι τα τελευταία χρόνια μια επιστήμη που όλο και περισσότερο γίνεται αναγκαία. Με τον προγραμματισμό μπορούμε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τη λογική μας. Οι γλώσσες προγραμματισμού είναι πάρα πολλές. Το να μάθουν τα παιδιά προγραμματισμό δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν ένα gaming pc. Είναι υπεραρκετός ένας απλός υπολογιστής. Δεν είναι όλες βέβαια κατάλληλες για να τις χρησιμοποιήσουν τα παιδιά. Σε αυτό το άρθρο μας και με βάση την εμπειρία μας θα σας προτείνουμε τις γλώσσες προγραμματισμού για παιδιά που θα τα βοηθήσουν.

  1. Python
  2. Scratch
  3. Ruby

Ας δούμε λίγο με απλά λόγια γιατί οι παραπάνω είναι οι πιο ιδανικές γλώσσες προγραμματισμού για παιδιά.

Python

Αρχικά η Python είναι μια γλώσσα που γράφεται με απλό τρόπο. Οι εντολές της είναι απλές καθημερινές λέξεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε αμέσως να καταλάβουμε τη λογική της. Έχουμε τη δυνατότητα να βάζουμε σχόλια για να επεξηγήσουμε γενικότερα τις λεπτομέρειες. Έτσι το παιδί μπορεί να σκέφτεται σαν αληθινός προγραμματιστής και να δημιουργεί. Η χρήση της Python είναι ένας γρήγορος τρόπος να υλοποιήσει κάποιος τις ιδέες του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ρομποτική, στην ανάλυση εικόνων, στην επεξεργασία δεδομένων από το διαδίκτυο και πάρα πολλά άλλα.

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι τα καλύτερα tablet για μια οικογένεια

Scratch

Η Scratch δημιουργήθηκε καθαρά για παιδιά από το ΜΙΤ. Ο στόχος της είναι να καταλάβουν παιδιά και έφηβοι διάφορες έννοιες προγραμματισμού. Χρησιμοποιεί βασικά ένα γραφικό περιβάλλον από προγραμματιζόμενα μπλοκ. Η ευκολία της και το ωραίο γραφικό της περιβάλλον την κάνουν ακόμα πιο δυναμική. Επιπλέον έχει πολύ καλή υποστήριξη και ιδέες για γονείς παιδιά και εκπαιδευτικούς. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για ηλικίες 8-16 ετών. Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει άμεσα και με τον κεντρικό οδηγό αρχικά να δημιουργήσει το παιδί το πρώτο του πρόγραμμα.

Ruby

Η Ruby είναι άλλη μια μοντέρνα γλώσσα προγραμματισμού. Εμφανίστηκε το 1990 στην Ιαπωνία. Λέγεται ότι έχει το πιο εύκολο συντακτικό στις εντολές της για κάθε αρχάριο χρήστη προγραμματιστή. Αντί να ξοδεύουν τα παιδιά πολύ περισσότερο χρόνο να εξηγήσουν τον κώδικα της κάθε εφαρμογής, τα περισσότερα είναι από μόνα τους επεξηγηματικά. Για τα παιδιά αυτό είναι αρκετά σημαντικό για να μπορέσουν να καταλάβουν τα βασικά του προγραμματισμού. Είναι μια επαγγελματική γλώσσα προγραμματισμού και αυτό φαίνεται στο ότι είναι η γλώσσα που στηρίζεται το Twitter και άλλες πλατφόρμες. Έτσι μαθαίνοντας την Ruby τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να σκέφτονται σαν κανονικοί προγραμματιστές.

Συνοψίζοντας

Ο προγραμματισμός είναι απαραίτητος. Ιδιαίτερα για τα παιδιά. Μπορούν να μάθουν να προγραμματίζουν από υπολογιστή, tablet ακόμα ίσως και από κινητό. Αυξάνεται η δημιουργικότητα τους και τους δίνουμε τη δυνατότητα να σκέφτονται λογικά και να λύνουν οποιοδήποτε πρόβλημα.

20% ΕΚΠΤΩΣΗ
ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η/Υ
🎁

Εγγραφείτε για να λάβετε την αποκλειστική έκπτωση και ενημερωθείτε για τα πιο πρόσφατα προϊόντα και προσφορές μας!

Αφήστε μια απάντηση