Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Φορολογια και κρυπτονομισματα

Γενικά για τα κρυπτονομισματα

Το κρυπτονόμισμα γενικοτερα είναι ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο σημαινει οτι δεν μπορουμε να το πιασουμε. Υπάρχουν αρκετά κρυπτονομίσματα. Δεν υπάρχει μόνο το bitcoin. Εμφανίστηκε αρκετά χρόνια πριν αλλά λίγοι έδωσαν σημασία στην δυναμική του. Στις μερες μας αυτο παράγεται μεσω ενος ηλεκτρονικου υπολογιστή τελευταιας τεχνολογίας του οποίου το κόστος είναι σχεδόν απαγορευτικό. Ήδη εταιρείες όπως εκείνη του Elon Mask τα χρησιμοποιεί. Μπορει και μεταφερεται μέσα από ένα ιντερνετικό σύστημα το blockchain. Σε αυτό το μικρό άρθρο θα δούμε με απλά λόγια για την φορολογία κρυπτονομισμάτων.

Επίσης, δεν μπορουμε να το ελέγξουμε, και ειναι ανεξάρτητο από Κυβερνήσεις και Τράπεζες. Ουσιαστικα δεν υπάρχουν νομικοί κανόνες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει νομική προστασία ή εγγύηση. Κάτι που το κάνει δελεαστικό για παράνομες συναλλαγές επίσης.

Όμως ξεκινησες να επενδυεις στην αγορα με τα κρυπτονομισματα. Εχεις ενα αγχος για την πορεια τους αν θα χασεις η θα κερδισεις μιας και δεν διαφέρει από μια κανονική επένδυση. Αγχώνεσαι και σκέφτεσαι αν αξιζει τελικα η ταλαιπωρια. Το να βγαζεις χρηματα με τετοιο τροπο ειναι αρκετα δυσκολο. Δεν θα εξετασουμε όμως εδω πως βγαζουμε χρηματα αλλα πως μπορουμε να τα δικαιολογησουμε ωστε να τα εξαργυρωσουμε και να τα χρησιμοποιησουμε.

Ποιοι φορολογούνται..

Τα θεωρητικά κέρδη θα φορολογηθούν είτε εαν ειμαστε νομικα προσωπα ή φυσικα προσωπα. Οπότε λογικά θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες όπως θα ίσχυαν αν ήμασταν επενδυτές άλλου τύπου.

Βέβαια στην περίπτωση νομικών προσώπων το παιχνίδι παίζεται με την υπεραξία. Η υπεραξία που πιθανόν θα έχει προκύψει που είναι η (θετική διαφορά μεταξύ αγοράς και πώλησης) θα είναι αυτή που τελικά θα φορολογηθεί. Πάντα με τις γενικές διατάξεις που υπάρχουν ήδη στο φορολογικό σύστημα.

Στην περίπτωση ενός φυσικού προσώπου που έχει στην κατοχή του μια ποσότητα από κρυπτονομίσματα, όχι bitcoin απαραίτητα τότε λογικά θα φορολογηθούν από το κράτος με τον συντελεστή του 15%. Θα θεωρηθεί ως εισόδημα από υπεραξία κεφαλαίου. Αλλά μιας και είναι πιθανή και η ζημία τότε μια πιθανή ζημία μπορεί να συμψηφιστεί με μελλοντικά κέρδη από την ίδια πηγή μέσα στα επόμενα 5 έτη.

Για να συμβούν όμως όλα τα παραπάνω θα πρέπει να έχουν δηλωθεί από την αρχή. Δηλαδή θα πρέπει να δηλωθεί στον κωδικό 743 του πίνακα 5 της φορολογικής δήλωσης. Είναι ένας κωδικός που αφορά τις δαπάνες αυτές δηλαδή που καταβλήθηκαν για την αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων. Έτσι θα υπολογιστούν και τα αντίστοιχα τεκμήρια.

Όσον αφορά το κεφάλαιο από την πώληση των κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να αναγραφεί στον κωδικό 781 του πίνακα 6 που αντιστοιχει σε όλα εκείνα τα ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων και ειδικότερα ως επιστροφή κεφαλαίου.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε και στο Taxheaven

Συνοψίζοντας

Τα κρυπτονομίσματα είναι ένα από τα πολλά είδη επένδυσης. Δεν είναι ποτέ όμως σίγουρο ότι θα μπορέσει κάποιος να κερδίζει σε σταθερή βάση μεγάλα ποσά. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Οπότε η φορολογία κρυπτονομισμάτων είναι πολύ σημαντική.

🕶 Χαλαρώστε και παίξτε ένα Κουιζ

Καθίστε χαλαρά εγγραφείτε και παίξτε ένα κουίζ για τις Ελληνικές ταινίες.

Αφήστε μια απάντηση