Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Απόλυτος Οδηγός για δημιουργία Εκπαιδευτικού Blog

Απόλυτος Οδηγός για δημιουργία Εκπαιδευτικού Blog

Σχετικά με τον οδηγό

Σχεδόν κάθε σχολείο στην εποχή μας έχει και μια διαδικτυακή παρουσία. Μια ιστοσελίδα και  πολλά διάφορα blog εκπαιδευτικών που μπορούν να μπαίνουν οι μαθητές και οι γονείς για να ενημερώνονται για τις διάφορες δραστηριότητες του σχολείου. Ο απόλυτος οδηγός για την δημιουργία ενός εκπαυδευτικού blog θα σας δώσει κατευθύνσεις και ιδέες.

Ο συγκεκριμένος οδηγός, που δημιουργήσαμε έγινε με το σκεπτικό να προτείνουμε τους καλύτερους τρόπους ώστε να φτιάξουμε blog με σωστή δομή, σωστό περιεχόμενο. Έτσι το αποτέλεσμα θα είναι πιο χρήσιμο και πιο αποδοτικό για τα παιδιά.

 

Τι είναι ένα blog ή αλλιώς ιστολόγιο

Αν πάρουμε τα λεγόμενα από την Βικιπαίδεια, ένα ιστολόγιο, γνωστό συχνά με την άκλιτη ονομασία μπλογκ (blog), είναι μορφή ιστοχώρου (site). Είναι λίστα με καταχωρήσεις από την πιο πρόσφατη καταχώρηση στην παλαιότερη. Το περιεχόμενο των καταχωρήσεων μπορεί να είναι οτιδήποτε θέλουμε, όπως ειδήσεις, πολιτικοκοινωνικός σχολιασμός, σχολιασμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των διασημοτήτων, προσωπικά ημερολόγια και ειδικά θέματα όπως τεχνολογία, τέχνες, μόδα, αθλητικά και γαστρονομία.

Συνήθως δεν απαιτείται ενδελεχής επιμέλεια του κώδικα της ιστοσελίδας, μιας και συχνά είναι εγκατεστημένα αυτόματα συστήματα, παρέχουν την δυνατότητα στο διαχειριστή του ιστολογίου να συντάξει μια καταχώρηση με πολύ λίγα βήματα.

 

Διαφορά Blog με ιστοχώρους

Μια αρκετά μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων ακόμα αναρωτιέται αν υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσα στο blog και στον ιστοχώρο. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα ένα ιστολόγιο και τι ένας ιστοχώρος; Τα blogs είναι φτιαγμένα για να ενημερώνονται συχνά. Αν λοιπόν θέλετε να δημιουργήσετε μια εκπαιδευτική διαδικτιακή παρουσία, τότε σίγουρα θα χρειαστείτε ένα blog. Το καλό με τα ιστολόγια είναι ότι βάζουμε τους χρήστες να αλλεπιδράσουν μαζί μας αφήνοντας σχόλια και προτάσεις χρησιμοποιόντας τις κατάλληλες φόρμες. Κάτι πολύ σημαντικό για κάθε εκπαιδευτική σελίδα.

Οι στατικές σελίδες, παρουσιάζουν κάτι στατικό που σπάνια αλλαζει το περιεχόμενο τους. Στις λεγόμενες δημοσιεύσεις στο ιστολόγιο μας, θα έχουμε πληροφορίες όπως ημερομήνια, εκδότη της δημοσίευσης και διάφορα άλλα. Το περιέχομενο των στατικών σελίδων είναι συνεχώς το ίδιο.

Ποιος είναι ο σκοπός του εκπαιδευτικού blog

Όταν χρησιμοποιείτε τις εξειδικευμένες γνώσεις σας για τη δημιουργία ενημερωτικών και ελκυστικών δημοσιεύσεων, δημιουργεί εμπιστοσύνη με το κοινό σας και τους μαθήτες. Το υπέροχο blogging κάνει τις γνώσεις σας πιο αξιόπιστες. Έτσι ο λεγόμενος blogger προσφέρει πραγματικά και ουσιαστικά τις γνώσεις του. Το πως γίνεσαι blogger είναι πραγματικά μια ευχάριστη δημιουργική εργασία.

Ότι μπορείς να το δημιουργήσεις δωρεάν δεν σημαίνει ότι πρέπει να το σχεδιάσεις βιαστικά.

Πως πρέπει να είναι η δομή του

Το κάθε κομμάτι έχει την σημασία του. Σε κάθε κομμάτι όπως τα βλέπουμε παραπάνω, γράφουμε κάτι συγκεκριμένο. Καλό θα ήταν να μην γράφουμε ότι νομίζουμε εμείς ότι ταιριάζει, γιατί με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης μπερδεύεται και δεν μπορεί να καταλάβει τι θέλουμε να πούμε.

Στο header βάζουμε συνήθως το λογότυπο και το μενού των διάφορων επιλογών, όπως επίσης προαιρετικά έναν μηχανισμό αναζήτησης. Θα ήταν πολύ φτωχό από πλευράς περιεχομένου να είχαμε μόνο έναν τίτλο.

Στο main content η αλλιώς το κύριο περιεχόμενο, αναφερόμαστε συνοπτικά στα βασικότερα posts ή αλλιώς δημοσιεύσεις.

Συνήθως δίπλα στο κυρίως περιεχόμενο, υπάρχει η πλευρική στήλη sidebar που έχει οι περισσότεροι βάζουν ότι θέλουν. Αυτό και μόνο είναι τελείως λάθος κίνηση. Οι ενότητες και πληροφορίες που παρουσιάζονται πρέπει να έχουν μια σχέση μεταξύ τους, ή μια λογική συνάφεια. Το να έχουμε ένα ημερολόγιο, ή ένα ρολόι ή και τα δύο μαζί, δεν έχει κανένα νόημα και χρησιμότητα.

Στο footer – υποσέλιδο, καλό θα ήταν να είχαμε πληροφορίες επικοινωνίας, ποιός και πότε δημιούργησε το blog.

Τρόποι Δημιουργίας ενός blog

Το να δημιουργήσουμε ένα blog στην εποχή μας είναι πάρα πολύ απλό και εύκολο. Αρχικά, αφού έχουμε αποφασίσει το όνομα του, το οποίο πρέπει να είναι εύκολο, πρέπει να επιλέξουμε που θα το δημιουργήσουμε, σε ποιά πλατφόρμα. Το blogger.com ή το wordpress θα ήταν ιδανικά.

Αναλυτικές οδηγίες μπορούμε να δούμε σχετικά με το blogger στην ιδιαίτερη σελίδα του.

Σχετικά με τις οδηγίες δημιουργίας ενός blog με πληρωμή στο wordpress μπορείτε να διαβάσετε ένα πολύ καλό άρθρο στο ASPA TSAMADI

Τι πρέπει να προσέξουμε γενικά

Να έχουμε καταλήξει στο ποιο ακριβώς  θα είναι το θέμα του. Δεν είναι και πολύ ωραίο θέαμα από πλευράς σχεδίασης να μπαίνεις σε ένα blog για μαθηματικά και να βρίσκεις πληροφορίες για διαφορετικές ενότητες και διαφορετικά θέματα. Επίσης είναι πάρα πολύ καλή ιδέα να συμπεριλάβουμε ένα μείγμα από εικόνες και video. Να υπάρχει μια ισορροπία.

Μορφοποίηση

Σχετικά με τα χρώματα, δεν βάζουμε έντονα χρώματα ώς φόντο, ούτε όποιο χρώμα θα μας άρεσε. Προσπαθούμε δηλαδή να μην το κάνουμε τσίρκο. Θα πρέπει να σκεφτούμε τους χρήστες, στην περίπτωση μας τα παιδιά, όχι τι χρώματα θα τους άρεσαν αλλά χρώματα που δεν θα τα κούραζε ή τους προκαλούσε προβλήματα.

Σχετικά με τις γραμματοσειρές, δεν χρησιμοποιούμε γραμματοσειρές που μπορεί να μην διαβάζονται, αλλά γραμματοσειρές fonts που ονομάζονται web safe fonts. Επίσης τα μεγέθη τους πρέπει να είναι προσαρμοσμένα σε σχέση με τους τίτλους και το κυρίως κείμενο των παραγράφων. Δηλαδή οι τίτλοι σε τυχόν κεφάλαια Μαθηματικών (Άλγεβρα, Ανάλυση, Ολοκληρώματα..) πρέπει να είναι Heading H2 τουλάχιστον.

Επειδή πρόκεται για την δημιουργία ενός εκπαιδευτικού blog, ίσως υπάρχουν κομμάτια κειμένου που πρέπει το παιδί να διαβάζει στην οθόνη. Αυτό εκτός από τις γραμματοσειρές που αναφέραμε πριν, προϋποθέτει ότι υπάρχουν και οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των γραμμών και των λέξεων, όπως επίσης η στοίχιση του κειμένου.

Θα ήταν πιο σωστό να υπάρχει μια συγκεκριμένη στοίχιση στο κείμενο, και μόνο σε κάτι εξειδικευμένο να είχαμε διαφορετική.

Περιεχόμενο ενός εκπαιδευτικού blog

Τι πρέπει λοιπόν να έχει ως περιέχομενο ένα εκπαιδευτικό blog; Όπως αναφέραμε και προηγουμένως

  • Video
  • Εικόνες
  • Κείμενο

Θα πρέπει να υπάρχει μια φυσική ροή όπως θα κάναμε την παράδοση στο μάθημα και στην τάξη. Συνοψίζοντας..

  • Θεωρία
  • Παραδείγματα με εικόνες
  • Παραδείγματα σε Video
  • Ασκήσεις
  • Διαδραστικά παραδείγματα
  • Παραπομπές link προς σχετικές δημοσιεύσεις

Συμπέρασμα

Γράψαμε αυτό το άρθρο, για να βοηθήσουμε τους εκπαιδευτικούς εκείνους που τους αρέσει η ιδέα να έχουν ένα blog, αλλά μέσα στην πλημμύρα της γνώσης που τους κατακλύζει δεν μπορούν να εφαρμόσουν τους σωστούς εκείνους τρόπους για να δημιουργήσουν ένα εκπαιδευτικό blog. Ο απόλυτος οδηγός για την δημιουργία εκπαιδευτικού blog θα σας ξεκαθαρίσει τις απορίες σας.

Αν έχετε απορίες και περαιτέρω προβληματισμούς σχετικά με το πως μπορείτε να βελτιώσετε ή να φτιάξετε ένα εκπαιδευτικό blog επικοινωνήστε μαζί μας nmiaoulis@bestfamily.gr

Αφήστε μια απάντηση