Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Καλές εξελίξεις εναντίον των ransomware

Σχετικά με την εμπειρία

Σε αυτό το άρθρο μας θα συζητήσουμε για τις καλές εξελίξεις εναντίον των ransomware. Μια ωραία μέρα πας στο γραφείο και ανοίγεις τον υπολογιστή όπως κάθε φορά. Το σοκ είναι τρομακτικό όταν αντικρίζεις όλα σου τα αρχεία με ένα ίδιο εικονίδιο και τίποτα να μην λειτουργεί. Χιλιάδες σκέψεις περνάνε από το μυαλό σου. Η βασική σκέψη τι χαζομάρα έκανα και κόλλησα ransomware.

Αυτό δυστυχώς μπορεί να γίνει με πάρα πολλούς τρόπους. Από ένα usb stick από ένα email που έχει κάποιο συνημμένο. Επιπλέον από κάποια περίεργη διαφήμιση ή ιστοσελίδα. Χιλιάδες χρήστες μπορούν να επηρεαστούν. Ιδιώτες αλλά και εταιρείες.

Τις περισσότερες φορές υπάρχει μαζί με τα κλειδωμένα αρχεία και κάποιο email. Τελείως θρασύ αλλά ναι συμβαίνει. Βλέπεις μπροστά σου ένα αρχείο κειμένου που μόνο αυτό μπορεί να ανοίξει. Το διαβάζεις και λες την πατήσαμε. Θέλουν το λιγότερο 2000$ σε bitcoin μιας και είναι μη ανιχνεύσιμα προφανώς.

Σχετικά με το παζάρι

Σκέφτεσαι ας στείλω email μήπως τους αλλάξω γνώμη. Αλλά δεν έχεις καταλάβει ακόμα ότι δεν έχουν κάτι προσωπικό μαζί σου απλά είναι η δουλειά τους να βρίσκουν θύματα. Θυμάμαι, τον διαβόητο ιο της αστυνομίας που σου έλεγε πληρωσε με 100€ με paysafe. Μια μαθήτρια μου είχε πληρώσει αλλά ήταν από τις τυχερές που βρήκε τον υπολογιστή της να λειτουργεί ξανά.

Στέλνεις λοιπόν email και βολιδοσκοπεις την κατάσταση. Σου απαντάνε, λέγοντας εντάξει δώσε μας 1500$ σε bitcoin. Εκεί κάπου αντιλαμβάνεσαι ότι θα σε εκβιάζει μέχρι να πάρει αυτό που θέλει. Κάπου εκεί επίσης παίρνεις την απόφαση να κάνεις format στον υπολογιστή σου να ξεμπερδεύεις.

Μου έλεγαν όλοι μα δεν είχες ένα αντίγραφο ασφαλείας; Ναι είχα, αλλά το κακόβουλο λογισμικό χτύπησε όλους τους δίσκους. Επιπλέον, και να πληρώσεις, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα έχεις το σύστημα σου ξεκλειδωμένο.

Τι συνέβει που άλλαξε τα δεδομένα

Πριν λίγο καιρό, ένας χαμός ξέσπασε όταν μια εταιρεία πληροφορικής και οι θυγατρικές της μολύνθηκαν με ransomware. Πολιτικά διαβήματα αλληλοκατηγορίες και μηνύματα Αμερικής και Ρωσίας καθημερινά. Ξαφνικά οι υπεύθυνοι του ransomware εξαφανίστηκαν από το Internet αφήνοντας τους μολυσμένους υπολογιστές ξεκρέμαστους. Πήραν όσα χρήματα μπόρεσαν από τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ας δούμε όμως τις καλες εξελιξεις εναντιον των ransomware.Τις τελευταίες ημέρες όμως ακούγεται ότι εμφανίστηκε ένα universal εργαλείο αποκρυπτογράφησης που υποτίθεται θα σώσει την κατάσταση. Λέω υποτίθεται γιατί οι περισσότεροι υπολογιστές και εταιρείες δεν μπορούσαν να περιμένουν οπότε ίσως είναι λίγο αργά και πολύ λιγότεροι θα έχουν την ευκαιρία της σωτηρίας.

Θεωρώ όμως ότι ένα τέτοιο εργαλείο ίσως δημιουργήσει μια νέα γενιά ransomware που θα γίνει ακόμα πιο σκληρή. Φανταστείτε ήδη με το τελευταίο κακόβουλο λογισμικό ζητούσαν πάνω από 30000$. Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο θα κόστιζε ένα εργαλείο αποκρυπτογράφησης δεδομένων, δεν θα είναι και δωρεάν. Ίσως ήδη τώρα που μιλάμε να σχεδιάζεται κάπου η επόμενη επίθεση.

Τι μπορούν να κάνουν οι απλοί χρήστες

Οπότε τι κάνουμε ως απλοί χρήστες. Η μόνη μας απλή λύση είναι να κρατάμε αντίγραφα από τα σημαντικά μας έγγραφα σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Που όμως δεν θα τον έχουμε συνέχεια συνδεδεμένο με τον υπολογιστή. Επιπλέον ένα καλό λογισμικό antivirus πιστεύω θα περιορίσει τυχόν μελλοντικά παρόμοια περιστατικά.

Συνοψίζοντας

Εγώ τουλάχιστον έχω βρει την ψυχική μου ηρεμία. Το τελευταίο, που επιπρόσθετα πρέπει να κάνει κάποιος είναι να αλλάξει λίγο τις συνήθειες του. Για παράδειγμα δεν βάζουμε στικάκια στον υπολογιστή που είναι από αγνώστους. Πάντως, το θετικό είναι ότι ο κλάδος της πληροφορικής ήδη ψάχνεται για εργαλεία αποκρυπτογράφησης που θα σώζουν την κατάσταση. Κρατάμε λοιπόν τις καλες εξελιξεις εναντιον των ransomware.

ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ!

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε με τις τελευταίες ειδήσεις και προσφορές μας

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση