Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πως να συντηρήσετε το Λειτουργικό σας

Μια προληπτική συντήρηση του υπολογιστή μας είναι καμιά φορά μια επίπονη διαδικασία, ώστε να κρατήσουμε κάθε πρόβλημα μακριά. Θα σας προτείνουμε μερικά βασικά αλλά και κρίσιμα βήματα για να το καταφέρετε.

Τα τελευταία χρόνια μας ρωτάνε εκεί που καθόμουν απλά κόλλησε, δεν του έκανα τίποτα, απλά ήμουν στο YouTube. Σίγουρα τα περισσότερα προβλήματα προέρχονται και από το διαδίκτυο αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε απλά να το κλείσουμε και να κάνουμε όπως λέμε την κουφή τυρόπιτα 🙂

Aς ξεκινήσουμε με μερικά βήματα:

1ον Ενημερώστε το Antivirus

Είναι καμιά φορά λίγο περίεργο και κάπως σοκαριστικό να σου φέρνουν ένα μηχάνημα και να βλέπεις ότι έχει να κάνει ενημερώσεις στο antivirus 2 και 3 μήνες. Σίγουρα έχετε ακούσει ότι νέες απειλές ιών όχι μόνο εμφανίζονται καθημερινά αλλά και με διάφορες παραλλαγές. Τώρα θα μου πείτε δεν μπορώ να κάθομαι πάνω από τον υπολογιστή, έχω και ζωή. Να ξέρετε σχεδόν όλα τα συστήματα antivirus έχουν αυτοματισμούς για να το κάνουν μόνα τους. Διαφορετικά θα πρέπει να βάλετε υπενθυμίσεις για να το κάνετε χειροκίνητα.

2ον Καθαρίστε το λεγόμενο Μητρώο

Το μητρώο των Windows είναι ένα αρχείο που κρατάει κάθε τι που έχει συμβεί στον υπολογιστή σε επίπεδο και λογισμικού αλλά και hardware. Τις περισσότερες φορές βάζουμε εφαρμογές στον υπολογιστή και όταν πάμε να τις απεγκαταστήσουμε πάντα θα αφήσουν κάποιο κατάλοιπο με την μορφή άχρηστων αρχείων. Βέβαια επειδή το μητρώο επειδή είναι αρχείο μπορεί να του συμβεί το οτιδήποτε. Θα μου πείτε ωραία αλλά πως να το κάνω. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές – εργαλεία γι αυτή τη δουλειά. Το πιο απλό που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια είναι το CCleaner όπου την δωρεάν έκδοση του θα κατεβάσετε εδώ

3ον Καθαρίστε τα προσωρινά αρχεία του Internet

Θα μείνετε σίγουρα έκπληκτοι για το πόσα αρχεία αποθηκεύει ο φυλλομετρητής σας δηλαδή το Chrome, Firefox, Explorer κ.α. Μεταξύ των cookies, των εικόνων και άλλων αποθηκευμένων αρχείων, ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Web μπορεί πραγματικά να αποτελειώσει τη μονάδα δίσκου C ενός χρήστη, ιδίως αν ο δίσκος είναι έτοιμος να γεμίσει. Αρκετά προγράμματα περιήγησης μπορούν να ρυθμιστούν για να καθαρίζουν τα προσωρινά αρχεία όταν εσείς τα κλείσετε. Διαφορετικά θα χρειαστείτε ξανά την προηγούμενη εφαρμογή του CCleaner για να τα καθαρίσετε.

4ον Κάντε Ανασυγκρότηση Δίσκων

Φανταστείτε τον σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή σαν ένα τραπέζι που βάζουμε σε διάφορα σημεία διάφορα αντικείμενα. Αυτό σίγουρα θα έχει σαν αποτέλεσμα το τραπέζι να γίνει λίγο δύσχρηστο και ίσως στο τέλος να μην το χρησιμοποιούμε καν. Το ίδιο ισχύει και με τους σκληρούς δίσκους γεμίζουν εύκολα γρήγορα και με τυχαία δεδομένα. Η ανασυγκρότηση κάνει απλά την τακτοποίηση για να βρίσκουμε και να διαβάζουμε τα δεδομένα μας γρηγορότερα. Αν και τα καινούρια Windows έχουν αυτοματισμό που το κάνει αυτό δεν θα χάσετε κάτι αν το κάνετε και εσείς κατα περιόδους

Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε ανασυγκρότηση;

Ανασυγκρότηση κάνουμε σε παλιούς δίσκους όταν κάνουμε πολύ συχνή χρήση δεδομένων με αυτούς 1 φορά το μήνα. Διαφορετικά δεν υπάρχει κάνενα θετικό αποτέλεσμα.

5ον Έλεγχος δίσκου για σφάλματα

Αυτό δεν είναι πραγματικά για τους νέους χρήστες, αλλά για τους διαχειριστές. Αναζητήστε στο λειτουργικό Windows σας την γραμμή εντολών ώστε κάθε φορά σε μια στιγμή (μία φορά το μήνα ίσως), καλό είναι να τρέξετε ένα chkdsk X: / f / r (όπου το X είναι το γράμμα της μονάδας δίσκου που θέλετε να ελέγξετε). Ο διακόπτης f εξηγεί στην εντολή να διορθώνει αυτόματα σφάλματα και ο διακόπτης r εντοπίζει τους κακούς τομείς και ανακτά τα αναγνώσιμα δεδομένα. Απλά φροντίστε να επανεκκινήσετε το μηχάνημα αμέσως μετά τον έλεγχο. Διαφορετικά, οι χρήστες ενδέχεται να ακυρώσουν την εκτέλεση του δίσκου ελέγχου – ή, χειρότερα, να κλείσουν το μηχάνημα στη μέση του ελέγχου.

Μην φοβάστε δεν είναι πραγματικά τόσο δύσκολο να κρατήσετε υγιή μια μηχανή με Windows, αλλά χρειάζεται λίγο χρόνο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, λίγη υπομονή. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε αυτές τις πέντε συμβουλές και ότι τα μηχανήματα των Windows θα ζήσουν μια μακρά, υγιή, παραγωγική ζωή.

🕶 Χαλαρώστε και παίξτε ένα Κουιζ

Καθίστε χαλαρά εγγραφείτε και παίξτε ένα κουίζ για τις Ελληνικές ταινίες.

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση